Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Učimo se drug od drugega

»Vzgoja uma brez vzgoje srca, ni nobena vzgoja« je napisal že Aristotel in tega se v vrtcu v Budanjah zelo dobro zavedamo. Pred nekaj leti smo se tako odločili, da bomo sodelovali pri programu Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju, ki temelji na spoznanju, da imajo vrtci in osnovne šole zelo pomembno vlogo pri razvoju osebnosti otrok in mladostnikov. Poleg različnih modulov, ki jih v okviru programa izvajamo, smo se v februarju posvetili humanosti.
Vzgojiteljici Mateja Batagelj in Ines Vidmar ter pomočnici vzgojiteljici Meta Kogoj in Tamara Černigoj smo razmišljale, kako bi temo približale mlajši skupini Metuljem (1-3 let) in starejši skupini otrok Pikapolonicam (3-6 let). Odločile smo se, da bi jim tokrat rade ponudile malce drugačen način druženja, pri katerem bi bil poudarjen proces sprejemanja in soočanja z drugačnostjo. Na obisk smo povabile Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, ki izobražuje in usposablja otroke in mladostnike s posebnimi potrebami. Na povabilo so se z veseljem odzvali in tako so nas v četrtek, 16. februarja, 2017, obiskali otroci iz vrtca in prvih treh razredov s spremljevalkami. Pripravili smo jim pravi sprejem. Skupina Metulji smo jim zapeli pesem Muca Maca ter jim zaplesali Medved Jaka in Hiško zidamo. Skupina Pikapolonice pa so jim prebrale zgodbo Snežak, ki so si jo sami izmislili, zapeli pa so jim še pesem Sneženi mož ter deklamacijo Snežak. Po sprejemu in petju je sledila pogostitev s čajem in okusnimi piškoti.

Poleg nastopa za dobrodošlico, smo vzgojiteljice organizirale tudi kreativne delavnice, kjer so lahko izdelovali lutke na kuhalnicah in okraševali srce iz kartona. 

Naši otroci so bili nadvse veseli obiska in so jih takoj sprejeli medse. Resnično lepo je jih je bilo opazovati, kako so med seboj sodelovali, se skupaj igrali, smejali in niso bili čisto nič zadržani. Nekaj radovednih malčkov je zanimalo, zakaj so nekateri otroci na vozičku ali pa se težje premikajo. Poskušale smo jim razložiti in podati čim več informacij, saj je prav, da razumejo, spoznavajo raznolikost človeštva in se s tem soočajo. Čudovito preživet dan se je pozitivno vtisnil v otroška in naša srca in obljubili smo si, da se gotovo še kdaj srečamo na tak ali drugačen način. V spomin na skupno druženje smo jim pripravili darila, Metulji čutno knjigo o Muci copatarici, Pikapolonice pa so jim narisali risbo o snežakih.

Vzgojiteljice smo bile vesele in zadovoljne, da smo se odločile za tak način učenja in tudi same dan zaključile z novo in bogato izkušnjo.
Vzgojiteljice vrtca Budanje

Oglejte si tudi