Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
3°C
Oceni objavo

Lokavški otroci pri zobozdravniku

Zdravstvena vzgoja je v vrtcih vpeta v program, ki ga pogojuje Kurikulum za vrtce. Prav tako je na oddelčnem vrtcu v Lokavcu.
Otroci se skozi dejavnosti seznanjajo z zdravstveno preventivo, poklici v zdravstvu in pomenom lastne skrbi za zdravje. Ne zanemarjajo niti skrbi za zdravo okolje in ekologijo.

Vrtec redno obiskujejo delavke Zdravstvenega doma iz Ajdovščine, ki so zadolžene za preventivo. Na igriv in otrokom dostopen način jih seznanjajo z zdravo prehrano, pomenom gibanja, zasvojenostjo, pomenom dobrih medsebojnih odnosov  in prepoznavanjem čustev.

Omenjene vsebine so večkrat izhodišče za ustvarjalno igro. Pogosto postane igralnica

prava bolnišnica ali zdravstveni dom. Kotički pa: ambulante, čakalnice, rentgen,  pogosto tudi porodnišnica. Otroci s posnemanjem vlog odraslih utrjujejo spoznanja in se pripravljajo za nove življenjske izzive.

Letos so se ob obisku gospe Damjane Marc igrali zobozdravnika, kar pa ni tako pogosto.

Prijazna medicinska sestra jim je predstavila delo zobozdravnika in pripomočke, ki jih pri tem uporablja. Do teh so imeli nekateri otroci rahle zadržke, saj so že sedeli na zobozdravniškem stolu. A se je strah kmalu razblinil, saj so najprej poslali na pregled lutko, ki je hrabro prestala preizkušnjo. Nato je vsak otrok  enkrat postal zobozdravnik in s sterilnim ogledalcem pregledal zobe svojega prijatelja. Mali zobozdravniki so bili kar kritični opazovalci in izrekli so par strogih opozoril, češ, da vidijo črne zobe.

Takšnih poučnih igric je v lokavškem vrtcu veliko. Med vrstniki ima vsak otrok pomembno vlogo, naj bo pacient ali zobozdravnik. Ustvarjalne igre imajo namreč izjemno didaktično in socialno vrednost. Izvedba le teh, pa je v okviru družine, ki ji sicer najpomembnejše vloge pri vzgoji otroka ne zanikamo, nemogoča. Prav takšne medosebne interakcije, so neprecenljivega pomena za otrokov socialno čustveni razvoj.

Hvala vsem, ki ste  ali še boste  pomagali pri organizaciji podobnih iger, za ustvarjalno igro Pri zobozdravniku pa še posebej sestri Damjani.

 B. D.

Oglejte si tudi