Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Lična hiša – dom pravljičnih barv

V predprazničnih dneh smo se 'sončki' iz otroškega vrtca na Osnovni šoli Danilo Lokar seznanili z vsebino knjig Kokoš velikanka in Krokodilščine. Posebno pozornost smo namenili avtorju in soavtorju ilustracij Davidu Ličnu. Umetniku, ki živi s krajem in za kraj na svoj način. Da bi ga pobliže spoznali, smo se napotili na obisk v Lično hišo.
Kot Janko in Metka, ki sta očarana stala pred hišico iz čokolade in slaščic, so 'sončki' stopali proti hiši, kjer domujejo mavrične barve. Na vratih nas je pričakal David Ličen, akademski slikar, industrijski in grafični oblikovalec, ilustrator, mentor mladim umetnikom ...

Vedrina, iskrica v očeh in širok nasmeh sta nam izrekla toplo dobrodošlico. Polni pričakovanja in vedoželjni so otroci posedli pred akademskega umetnika in nemo upijali barve in njihov vonj, slike na stenah so burile domišljijo in kot začarani 'požirali' umetnikove besede.

David nam je predstavil svoje delo. Opisal in demonstriral nam je potek nastajanja slike. Od priprave platna poljubne velikosti, izbire ideje, ki je lahko trenuten navdih ali pa se bo kot zaspana princeska prebudila iz umetnikove skicirke in oživela na slikarskem platnu. Pa vse do načina nanašanja barv in načina sušenja. Zaupal nam je, zakaj so njegove slike tako čarobne ... Zato, ker ima rad čiste, sijoče, sveže barve. Meša jih, a jim vselej s svojo prefinjenostjo nanašanja na platno dovoli, da prosevajo ena skozi drugo in ustvarjajo nove odtenke in globine ... Oko naravnost začarajo. Da zadržijo svoj sijaj za veeliiiiko let, jih zaščiti s posebnim lakom. Tako jih zavaruje pred umazanijo in soncem, ki bi jih sicer poškodovalo.

Umetnik raste skozi svoje delo, dozoreva in se razvija. Preizkuša se v različnih tehnikah. Ta izziv vedno znova, David Ličen sprejema že 21 let. Tako poslika tudi kaj drugega, uporabnega, kot je zalivalnik, hišico, ki bo postala ura, poleg poslikane omare, krožnika, lopate je posebnost avtomobil. V lanskem poletju ga je v celoti poslikal s čopičem! Otroke je zanimalo, če je tako poslikal tudi avtubus Lavričeve knjižnjice in kako, ko je tako velik? Podrobno nam je opisal, kako so nastajale ilustracije za bibliobus. Začetki ali zametki so čakali v njegovi skicirki. Tam so originali, iz katerih se je razvila zgodba. Slike je nato računalniško pobarval oblikoval in poslal v Ljubljano, kjer so ilustracije sprintali na posebne folije in z njimi 'oblekli' bibliobus. Kipele so ideje, vprašanja in navdušenje nad slikarstvom je raslo. Povabljeni smo bili na likovne delavnice, ki jih skupaj vodita z ženo Polono Kunaver Ličen v njunem likovno oblikovalskem centru Lična hiša. Tu se mlajši in starejši otroci likovno izražajo, vstopajo v svet barv in umetnosti, 'katere namen je ustvarjanje, oblikovanje del estetske vrednosti' (SSKJ).

Umetnost in domišljija potujeta z roko v roki in bogatita nas in naš vsakdan.

Zahvaljujemo se Davidu za poučen dopoldan, v katerem smo spoznavali lepoto likovne umetnosti. Hvala vam za to nepozabno doživetje, v katerem smo izkusili besede dr. A. Terstenjaka, ki pravi, da sta svetloba in barve hrana za oko, kakor jed in pijača za telo. 

Tajana Vitković

Oglejte si tudi