Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
6°C
PET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Zlata plaketa univerze vipavskemu županu

Univerza v Novi Gorici ob začetku novega akademskega leta tradicionalno pripravlja številne prireditve, združene v Teden univerze. V tem času so na fakultetah in šolah ter v laboratorijih in centrih potekala različna predavanja, okrogle mize, delavnice, predstavitve projektov, razstave, vrhunec dogajanja pa je bila slovesnost ob odprtju novega akademskega leta (17. oktobra v dvorcu Lanthieri v Vipavi).
Ob tej priložnosti je rektor prof. dr. Danilo Zavrtanik podelil priznanja Univerze v Novi Gorici. Priznanja alumnus primus so prejeli študentje, ki so diplomirali kot prvi iz svoje generacije, priznanja alumnus optimuspa diplomanti, ki so dosegli najvišjo povprečno oceno študija. Častni doktor (doctor honoris causa) je postal prof. dr. Dirk Hoerder, profesor z univerze v Arizoni, častna članica pa prof. dr. Suzan van Dijk, raziskovalka na inštitutu Nizozemske akademije znanosti v Haagu.

Zlato plaketo Univerze v Novi Gorici pa je dr. Zavrtanik izročil mag. Ivanu Princesu, županu občine Vipava, v znak priznanja za pomembne zasluge pri širitvi raziskovalne in pedagoške infrastrukture novogoriške univerze. 

Obrazložitev nagrade:

V času, ko se Univerza v Novi Gorici spopada s prostorskimi težavami, ki so posledica hitre rasti raziskovalnih in študijskih programov in skoraj popolne odsotnosti pomoči lokalnih skupnosti, je zagnanost mag. Ivana Princesa pri skrbi za dodatno univerzitetno infrastrukturo svetla izjema.

Svojo usmerjenost v reševanje problematike v družbi mag. Ivan Princes izkazuje že vrsto let, saj od leta 1994 kot župan uspešno vodi občino Vipava. Seznam projektov, ki jih je v letih opravljanja neprofesionalne županske funkcije uspešno zaključil in s tem pomembno vplival na kvaliteto življenja občanov Vipave in širše regije, je neverjetno dolg in obsega ukrepe za izboljšanje infrastrukture (vodovodno in cestno omrežje), kakor tudi projekte s področja izobraževanja in vzgoje od vrtca do srednje šole. Pomembni so tudi projekti, povezani s pospeševanjem razvoja gospodarske dejavnosti, kot sta zagon obrtnih con in modernizacija električnega omrežja. Izjemno čut za sočloveka kažejo tudi uspešno zaključene investicije v infrastrukturo na področju športa kulture in bivanja starejših občanov. Srčna kultura je mag. Ivanu Princesu vsakdanja hrana, kot veterinar je namreč znan po tem, da je vedno pripravljen pomagati, pa naj gre za hišne ljubljence ali za gospodarsko pomembne živali.

Lastna pa mu je tudi neizmerna želja po znanju in izobraževanju, v svoji veterinarski ambulanti se nemalokrat ukvarja s problemi, ki so na sami ostrini veterinarske znanosti, in svoje dosežke s sodelavci tudi objavlja na mednarodnih konferencah. Zato niti ni tako presenetljivo, da je v zelo kratkem času leta 2003 prišlo do sklenitve pogodbe o dolgoročnem sodelovanju pri obnovi in uporabi dvorca Lanthieri med Občino Vipava in Univerzo v Novi Gorici, ki je postala temelj za plodno sodelovanje v naslednjih letih. Župana Princesa je gnala neustavljiva želja po obnovi propadajočega arhitekturnega bisera v središču Vipave, obenem pa je v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici zaslutil, da se občini obeta prihod ustanove, ki lahko pomembno in dolgoročno spremeni podobo kraja. V naslednjih letih se je lotil na prvi pogled nemogoče naloge: zbrati dovolj sredstev za obnovo gradu. Skupaj s sodelavci v občinski upravi in sodelavci Univerze v Novi Gorici mu je končno uspelo in leta 2011 je pognal projekt izjemno zahtevne obnove dvorca Lanthieri, saj je bilo treba zagotoviti popolno funkcionalnost prostorov glede na zahteve raziskovalne in pedagoške dejavnosti Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo, Centra za raziskavo vina in Centra za biomedicinske znanosti in inženiring, obenem pa slediti strogim zahtevam spomeniškega varstva. Projekt se je konec leta 2012 v zelo kratkem času uspešno zaključil. S tem so bili tudi izpolnjeni pogoji za podpis pogodbe o zakupu dvorca za 85 let med Občino Vipava in Univerzo v Novi Gorici in postavljeni temelji za dolgoročno prisotnost univerze v Vipavi, kar bo imelo pomembne učinke na podobo kraja.

 

Andreja Leban, stiki z javnostmi Univerze v Novi Gorici

Oglejte si tudi