Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Ajdovski študentje silvestrovali v Sarajevu

Ajdovski študentje smo v organizaciji Kluba ajdovskih študentov in dijakov leto zaključili s štiridnevno ekskurzijo v bosanski prestolnici v Sarajevu.
Po pestri nočni vožnji smo dopoldne prispeli v Jajce, kjer se nahaja kar 27 nacionalnih spomenikov, ki pričajo o bogati zgodovini teh krajev. Najstarejši spomenik je Mitrej iz časov Rimskega cesarstva. Nad mestom se nahaja trdnjava iz 13. stoletja, ob njej pa edini ohranjen portal z grbom kraljeve družine Kotromanić. V času Bosanske Kraljevine je bilo mesto Jajce njena prestolnica do prihoda Otomanskega cesarstva. Iz srednjeveških časov se v centru mesta nahaja podzemna cerkev, grobnica Hrvatinićev in cerkev sv. Marije, kjer je bil kronan zadnji bosanski kralj. Po prihodu Turkov je bila grobnica predelana v džamijo. V Jajcu smo si ogledali še Etnografski muzej in Muzej drugega zasedanja AVNOJ-a.
V poznih popoldanskih urah smo se nastanili v Sarajevu, kjer smo ostali naslednje tri dni. Drugi dan našega izleta smo si ogledali tunel, ki je bil zgrajen 1993 med obleganjem Sarajeva in je bil za prebivalce edini izhod v svet. Na dan ga je uporabilo okoli 4.000 ljudi, skozenj so pripeljali 20 ton materiala, kasneje pa so dovažali tudi nafto, napeljali so električne in telefonske kable. Popoldne je bilo namenjeno obisku Baščaršije, zgodovinskega in kulturnega centra mesta, okrog katerega je bilo v 15. stoletju postavljeno mesto. Centra seveda nismo zapustili lačni, saj tamkajšnje ćevabdžinice kar kličejo po obisku.

Novo leto smo pričakali na prostem, na enem izmed trgov, ob koncertu vrhunskih balkanskih glasbenikov. Prvi dan novega leta smo v hostlu zaključili s tradicionalno bosansko večerjo in uživali v gostoljubju gostiteljev ter dobri domači glasbi, za katero sta med ekskurzijo skrbela Andraž Žvokelj in Erik Jež. Drugega januarja smo se pred odhodom še za nekaj časa ustavili v centru, popoldne pa polni lepih spominov krenili nazaj proti Sloveniji.

Andreja Petrovčič in Andraž Mavrič.

Oglejte si tudi