Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Tudi majhni koraki vodijo do sprememb

Konec junija se je uradno zaključilo že šestnajsto šolsko leto v programu Projektno učenje za mlajše odrasle (PUM). Letos je bilo v program vključenih 40 oseb. Vključevale so se predvsem brezposelne osebe, ki jih je napotil Zavod RS za zaposlovanje, kot tudi iskalci zaposlitve s statusom dijaka ali udeleženca izobraževanja odraslih. Večina oseb je program uspešno zaključila in dosegla zastavljene cilje, kot so dokončanje šolanja ali zaposlitev.

Letošnje šolsko leto ocenjujemo kot izredno uspešno, ustvarjalno in zabavno, na trenutke pa naporno in zahtevno. Izvedli smo kar štiri izbirne projekte: gledališka predstava »Ljubezen po slovensko«, film »Klinika Burja«, glasilo »Novičke s PUMA« ter zeleno obarvan projekt »Združujem in ločujem«. Tako gledališka predstava kot snemanje filma sta od udeležencev in mentoric zahtevala veliko ustvarjalnosti, energije in potrpljenja. Vloženi trud je bil poplačan z bučnim aplavzom publike, tako na gledališki, kot na filmski premieri. Udeleženci so se skozi omenjena projekta veliko naučili, predvsem s področja igre, pisanja scenarijev, scenografije, maske, javnega nastopanja, promocije itd. Spoznali so, kako pomembna je vztrajnost, odgovornost, tolerantnost in nenazadnje tudi timsko delo pri izvedbi tako zahtevnih projektov.

Skozi izbirne projekte mladi pridobivajo različna znanja, izkušnje in kompetence, spoznavajo različne poklice, pridobivajo funkcionalne spretnosti, ki jim pomagajo pri osebnem in poklicnem razvoju. Ravno zato smo se v PUM-u odločili, da sodelujemo v mednarodnem projektu Green Education – Back to nature in v ta namen smo zasnovali lasten projekt, ki smo ga poimenovali »Združujem in ločujem«. Projekt je bil oblikovan tako, da so udeleženci teoretična znanja preizkušali v praksi. Naučili so se, kako na enostaven način reciklirati papir, les, blago in plastiko. Iz omenjenih odpadlih materialov je nastal kavč iz odpadnih palet, nakit iz starega jeansa, košarice iz papirja, lesena gredica v katero smo zasadili zelišča po načelu permakulture itd. Pri izvajanju projekta so nam pomagali prostovoljci, sodelovali pa smo z različnimi organizacijami npr. Rdečim križem Slovenije, območno enoto Ajdovščina in tako našemu projektu dodali še kanček humanitarne note. Pripravili smo »Izmenjevalnico«, ki je potekala 22. maja 2015 v sklopu Parade učenja. Predhodno smo v programu PUM zbirali stara a dobro ohranjena oblačila, ki smo jih razstavili na naši »Izmenjevalnici«. Ljudje, ki so obiskali izmenjevalnico, so v zameno za oblačila lahko prinesli hrano ali higienske pripomočke, ki smo jih potem darovali ljudem, ki potrebujejo pomoč. Tako »Izmenjevalnica« kot ostali izbirni projekti in dogajanje znotraj programa PUM so podrobneje predstavljeni v glasilu »Novičke s PUMA«. Nastale so tri številke, ki so objavljene na spletni strani in Facebook profilu Ljudske univerze Ajdovščina.

 

Naš vsakdanjih so popestrile številne interesne dejavnosti in delavnice. Najzanimivejše so bile: zaposlitvene delavnice, filmska pedagogika, šiviljska delavnica, tečaj italijanščine, delavnice izdelovanja nakita … Polega tega smo kuhali in pekli pecivo, se udeležili medpumovskega športnega turnirja v Celju, obiskali pumovce v Kopru, gostili zanimive goste, ki so nam predstavljali svoje delo … V skupinsko delo smo vtkali še posamezne zgodbe, spodbujali smo udeležence k iskanju zaposlitve, izvedli veliko ur učenja za dokončanje šolanja, urejali statuse in iskali pomoč pri najrazličnejših institucijah. Bilo je pestro, zares pestro leto. Predvsem pa so se med nami stkale prav posebne vezi, nastalo je veliko novih prijateljstev in simpatij, ki se bodo, upajmo, nadaljevale še po zaključku našega 'obveznega' druženja.

Anja Jamšek Furlan in Klavdija Mervič

Oglejte si tudi