Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Tekmovanje v prvi pomoči

Rdeči križ Ajdovščina je letos izvedel najprej lokalno in nato tudi regijsko tekmovanje osnovnošolskih ekip prve pomoči.
Ekipe sestavljajo učenci zadnje triade, ki skozi celo šolsko leto izpopolnjujejo svoje znanje v nudenju prve pomoči. V tem šolskem letu so se v prvi pomoči usposabljale po ena ekipa na Osnovni šoli Col, Osnovni šoli Šturje Ajdovščina in Osnovni šoli Draga Bajca Vipava ter dve ekipi na Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina. Ker se je samo ena lahko uvrstila na regijsko tekmovanje, smo organizirali lokalno tekmovanje, ki je potekalo na OŠ Danila Lokarja. Ekipe so se preizkusile v teoretičnem in praktičnem znanju. Pripravili smo jim tri delovišča z različnimi nezgodami in na vsakem sta bila dva poškodovanca. Ekipe so imele 10 minut časa, da so kar najbolje oskrbele poškodovane. Otroci so navdušili z znanjem, zagnanostjo in pripravljenostjo pomagati. Na regijsko tekmovanje se je uvrstila OŠ Draga Bajca Vipava.

Po nekaj letih je tudi regijsko tekmovanje ponovno organiziral RK Ajdovščina, in sicer 25. aprila na OŠ Šturje, kjer se je pomerilo sedem osnovnošolskih ekip prve pomoči iz Tolmina, Kopra, Ilirske Bistrice, Sežane, Cerknice, Logatca in Vipave. Tekmovanje so odprli plesalci Plesnega kluba ADC, zbrane pa so pozdravili župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, predsednik RK Ajdovščina Rajko Troha in ravnateljica OŠ Šturje Lea Vidmar. Samo tekmovanje je potekalo podobno kot lokalno. Po zaključenem teoretičnem delu, so ekipe oskrbele še poškodovance na treh deloviščih, kjer je po scenariju prišlo do nesreče na rojstnem dnevu, pri treningu gimnastike in na taborjenju. Zmagala je ekipa iz Ilirske Bistrice, ki se je uvrstila na državno tekmovanje, druga je bila ekipa iz Logatca in tretja iz Vipave. Vipavski ekipi in tudi ostalim našim ekipam iskreno čestitamo za prizadevno delo čez celo šolsko leto in prikazan visok nivo znanja prve pomoči, predvsem pa nas veseli njihova solidarnost in pripravljenost pomagati drugemu v nesreči. Prav tako čestitamo in se iskreno zahvaljujemo vsem mentorjem, ki usposabljajo otroke. Zahvaljujemo se številnim mladim prostovoljcem, ki so nam bodisi kot statisti poškodovanci, spremljevalci ali kako drugače, pomagali pri izvedbi tekmovanja, nastopajočim ter seveda Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina in Osnovni šoli Šturje Ajdovščina, ki sta nas prijazno gostili.

 

Irena Žgavc

Oglejte si tudi