Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Zaključna prireditev Škofijske gimnazije Vipava

Eden od tradicionalnih dogodkov na Škofijski gimnaziji Vipava je tudi zaključna prireditev, ki jo pripravimo predvsem z namenom posebej pohvaliti uspehe naših dijakinj in dijakov. In v tem oziru je šolsko leto 2013/14 na ŠGV zares izjemno. Poleg tega pa je prireditev ob koncu šolskega leta vedno lepa priložnost, da na predvečer državnega praznika zaželimo vse najboljše tudi naši domovini.
Kulturni del letošnje prireditve, ki jo je pripravila prof. Barbara Eisenzopf, je zaznamoval preplet dekliških in fantovskih zasedb – fantovski zbor, pod vodstvom dijaka Mateja Marca, je v nas s slovensko pesmijo poživil domoljubnega duha, dekliški, ki ga vodi dijakinja Klementina Medvešček, je v svojih izvedbah pokukal čez meje domovine, ubrani gibi hip hop plesalk Plesnega centra ADC iz Ajdovščine in plesalcev breakdanca Funky Rockerz pa so dodobra razživeli dvorano. Vse te točke pa je povezoval kratek pregled najpomembnejšega obšolskega dogajanja v preteklem šolskem letu. Med temi dejavnostmi so dijakom gotovo najljubše večdnevne ekskurzije; z ene od njih – v štirih dneh so spoznavali etnični slovenski meji v Porabju in na Koroškem – so se ravno dan pred prireditvijo vrnili prvoletniki.

Prav doživetja s te ekskurzije so vodila misli osrednjega govornika zaključne prireditve, ravnatelja ŠGV Vladimirja Anžela, ki je tako kot dan prej prvoletnikom na mestu ustoličevanja karantanskih vojvod tudi vsem na prireditvi poudaril pomen domovinske zavesti. Njegovo optimistično voščilo domovini prav gotovo dopolnjujejo besede župnika v Djekšah, najsevernejši točki slovenstva v Avstriji, ki je dijakom 1. letnika v izborni slovenščini zaupal svoje veselje ob dejstvu, da Slovenci na Koroškem ponovno vpisujejo svoje otroke v dvojezične šole. Narodna zavest Slovencev, ki se morajo za svoje slovenstvo odločati tako rekoč vsak dan sproti, pa je gotovo navdih in zaveza tudi oziroma predvsem nam v matični domovini, kjer na svoja domoljubna čustva pogosto pozabimo že ob prvi ekonomski ali politični krizi.

Prav nam, ki so nam mladi zaupani v vsakodnevni uk in varstvo, je s tega vidika naložena tudi izjemna odgovornost, razvijati vrednote, ki so jih poudarjali že naši najpomembnejši razsvetljenci: domovina, materni jezik, učenje, delo. Da nam na ŠGV ni potrebno biti zaskrbljeni, kam gre ta svet, prej nasprotno, kažejo tudi izjemni dosežki naših dijakov v letošnjem šolskem letu. Na državnih tekmovanjih so prejeli skoraj 40 zlatih priznanj. Vsekakor velja izpostaviti tiste, ki so bili med najboljšimi tudi večkrat: prva med njimi je Tjaša Valič s kar petimi zlatimi priznanji, štiri zlata priznanja so prejeli Martina Lokar (3. nagrada na tekmovanju iz matematike), Katarina Pegan in Matjaž Vovk (1. mesto v državi za raziskovalno nalogo iz matematike in 1. mesto v znanju latinščine), za dve zlati priznanji pa so bogatejši Matic Fučka, Aljaž Bratina, Blaž Kosmač in Tanja Peric. Zelo uspešni pa so bili tudi naši športniki: poleg tega, da sta se tako fantovska kot dekliška atletska ekipa uvrstili na državno prvenstvo, izstopajo uspehi Ane Čufer, ki je bila tretja v državi v teku na 1000 metrov, Miha Hajna in Larisa Fabjan pa prvi in druga na državnem tekmovanju v prostem plezanju.

Bojana Pižent Kompara

Oglejte si tudi