Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Spet se je slišalo

V torek, 16. maja 2017, se je na ŠGV zgodil zaključni koncert glasbenih sestavov Škofijske gimnazije Vipava. Šolskega utripa si brez njih skoraj ne moremo predstavljati, saj z glasbeno noto podčrtajo marsikateri dogodek na šoli ter kot neke vrste ambasadorji Škofijske gimnazije Vipava šolo zastopajo tudi na dogodkih, ki se odvijajo izven nje.
Za fanti in dekleti je bilo veliko vaj, truda, potrpežljivosti in žrtvovanih odmorov – a le tako lahko glasba zazveni na način, ki poslušalce in izvajalce nagovarja in v njih vzbuja prijetna občutja. V ta večer so torej strnili celoletno delo fantov, ki prepevajo v fantovskem zboru, benda Bright Night ter dijakov in dijakinj, ki glasbo poustvarjajo v  mešanem mladinskem zboru.

Fantovski zbor prepeva pod strogim vodstvom dijaka Jureta Ferletiča. 14 jih je in iz vaje v vajo nadgrajujejo svoje izvedbe.  Predstavili so se nam z repertoarjem, ki obsega skladbe Sattnerja, Prelovca, priredbe ljudskih pesmi ter Agnus Dei skladatelja Charlesa Gounoda.

V letošnjem letu je začel aktivno delovati tudi bend – poimenovali so se Bright Night. To je skupina petih nadobudnežev, ki so pravi glasbeni zanesenjaki. Hrbtenico zasedbe na bobnih predstavlja David Škrlj, na ritem kitari je Patrik Kobal, na solo kitari Urban Poljšak, Jure Bužinel na basu in Tina Bolko na vokalu.

Večer je zaključil mešani mladinski zbor, ki v svojih vrstah zbira fante in dekleta iz vseh štirih letnikov. Umetniško vodstvo je v rokah zborovodkinje Mete Praček, ki ji pevci poleg nedvomnih glasbenih kvalitet pripisujejo še odlično obvladovanje odvečne energije članov zbora in njihove želje po klepetanju. Z letošnjim naborom skladb jim je približala različne kulture in različne glasbene tradicije. Povabili so nas na mini glasbeno  pot od domačega izročila do izročila avstralskih Aboriginov in starodavnega petja alikvotnih tonov v skladbi Past Life Memories ter od bolj sproščenih sodobnih glasbenih izrazov do afriških ritmov v Baba Yetu ali Oče naš in Amavolovolo. Tik pred koncertom je žal je zbolela solistka Nejka Kranjc, zato je skladba V sliki je rast dobila novo preobleko.

Na glasbenem večeru je bilo nedvomno mogoče slišati in začutiti, da je petje v družbi sovrstnikov velik užitek, dejstvo pa je tudi, da petje v zboru zahteva določeno mero odrekanj – predvsem takrat, ko sošolci oddrvijo iz šole, pevce pa čakata še dve šolski uri vaj … in kar nekaj je pevk in pevcev, ki so redno obiskovali torkove in vse ostale vaje. Izstopajo trije, ki si delijo prvo mesto in si zaslužijo posebno pohvalo. To so Janez Godeša, Damjan Medvešček in Tina Bolko. Zmagovalce v kategoriji 'prisotnost na vajah' pa se je dalo določiti po zaslugi dijakinje Anike Božič, ki je skrbno bdela nad tem, da vse evidence držijo, pa tudi da so vsi izvodi skladb na svojem mestu in da vse informacije pridejo do vseh vpletenih. Majski glasbeni večer pa ne bi bil popoln brez gospe Nadje Pregeljc in dijakinj, ki so pripravile dvorano, ter profesorice Urški Tosolini, ki je poskrbela za pripravo plakatov in koncertnih listov.

Koncert je poslušalce omamil, kar je že skoraj pravilo škofijskih glasbenih dogodkov, v katere se zlije vsa izjemna mladostna ustvarjalna energija.  Želimo si le še več takih dogodkov.

Julija Pavletič, Eva Brumat, Klara Stubelj, prof. Sonja Matelič

Fotografije: Nadja Pregeljc

Oglejte si tudi