Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Naravoslovne eksperimentalnice

V tednu od 20. do 24. maja smo se dijaki drugih letnikov gimnazije Srednje šole Veno Pilon udeležili projekta Naravoslovne eksperimentalnice na Kovku. Vsak razred je tam preživel dva dneva.

Dijaki 2. b razreda smo naravoslovni projekt pričeli v torek, 21. maja popoldne. Ob prihodu k taborniški hiši na Kovku smo si najprej porazdelili dolžnosti v času bivanja, kot je kuhanje večerje in čiščenje spalnic. Po seznanitvi s hišnimi pravili smo se namestili in se nato zbrali v učilnici, kjer smo izvajali razne kemijske poskuse. Med drugim smo izdelovali boraksove bisere in opazovali vpliv koncentracij na kemijske reakcije.

Po večerji smo imeli nekaj prostega časa za druženje, nato pa so se začele nove dejavnosti. Predvidena je bila astronomija, a žal nam je vreme ponagajalo. Kljub temu pa smo bili ves večer dejavni, in sicer smo v skupinah izvajali fizikalne eksperimentalne vaje s področja elektrike.

Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili na teren. To dopoldne je bilo namreč rezervirano za vaje iz biologije. Na terenu smo s pomočjo dihotomnega ključa določali in spoznavali rastline. Prvič pa smo imeli možnost to početi na nekoliko sodobnejši način - s šolskimi tabličnimi računalniki. To nam je predstavljalo še večji izziv in ure na terenu so hitro minile.

Po kosilu smo izpraznili in počistili prostore, nato pa smo se peš vrnili v Ajdovščino. Nekoliko s strahom smo pogledovali oblake nad nami, a na srečo se je kmalu po začetku poti povsem razjasnilo. Lepšega vremena za pohod si ne bi mogli želeti.

Domov smo prišli utrujeni, a zadovoljni. Zanimivo je bilo doživljanje naravoslovja daleč od šolskih klopi in v nekoliko bolj sproščenem vzdušju. Ta projekt smo zaključili z veliko novega znanja, lepimi spomini in dobro voljo. Vsi se že veselimo novih eksperimentalnic prihodnje leto.

Rebeka Batič, 2. b

Oglejte si tudi