Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Matematične viže

Od srede, 7. januarja, do petka, 9. januarja, se je na Škofijski gimnaziji Vipava odvijal projekt Matematične viže. Že iz naslova je razvidno, da gre za sodelovanje med našo, vipavsko gimnazijo (vi-) in sestrsko gimnazijo Želimlje (-že). Tako kot se melodija najlepših viž vtisne v srca ljudi in med njimi nikoli ne utihne, se za spopadanje z zanimivimi matematičnimi izzivi vedno najde čas v življenju tistih navdušencev nad aritmetiko, algebro in geometrijo, ki smo se tabora udeležili.
Vse tri dni smo se spoznavali z različnimi vejami matematike. Ogledali smo si reševanje diofantskih enačb, utrdili svoje znanje geometrije, opazovali zanimivo simetrično strukturo organizmov, doživeli  vektorski pozdrav in se s pomočjo programiranja fraktalov podali v širen svet vzorcev. »Zelo zanimivo je bilo opazovati simetrijo v naravi, navdušen pa sem tudi nad fraktali in programiranjem,«je bil eden od odzivov na izbrane teme.

Nikakor pa časa ni zmanjkalo za »nematematične« vsebine. V četrtek popoldne smo se odpravili na pohod po Vipavi in Zemonu, ogledali smo si tudi mozaik v vrhpoljski cerkvi, zvečer pa smo se v dijaškem domu nasmejali ob ogledu dramske igre, ki jo je pripravil domski dramski krožek.

Tridnevno druženje, prepleteno z usvajanjem novih matematičnih znanj, druženjem in tkanjem novih prijateljskih vezi je bilo za vse nas poučna in zabavna izkušnja, ki nam bo za vedno ostala v lepem spominu. Kot so pred odhodom dejali Želimeljčani: »Bilo je zelo fajn, veselimo pa se že našega naslednjega druženja!«

Aljaž Bratina

Oglejte si tudi