Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Jesenska paberkovanja na Škofijski gimnaziji Vipava

Na ŠGV smo šolsko leto začeli v jesenskem slogu, barvito, in v košaro izvenšolskih dejavnosti nabrali kar nekaj zanimivih dogodkov, ki so popestrili utečeno šolsko delo prvih dveh mesecev.
Slovo od maturantov

Tik preden so se letošnji maturantke in maturanti odpravili na izbrane fakultete, smo se od njih poslovili na skupnem srečanju. Slovesno podelitev spričeval so s kulturnim programom obogatili Tina, Patrik, Benjamin in Polina, dogajanje pa je povezoval Aljaž Bratina.

Z uspehom na maturi smo zelo zadovoljni, saj so vsi dijaki, ki so bili vpisani v četrtem letniku, uspešno zaključili četrti letnik in opravili maturo. Lep uspeh je tudi pet zlatih maturantov: Tanja Peric, Matjaž Vovk, Sara Ilc, Jakob Božič in Nina Kobal; slednja je tudi ena od štirih primorskih maturantov, ki so na maturi dosegli vse točke.
Državno ekipno tekmovanje v atletiki 2015

Kar navadili smo se že, da nas september razvaja tudi z uspehi naših atletinj in atletov. Tudi letos sta se tako fantovska kot dekliška ekipa odlično odrezali na regijskem tekmovanju v Novi Gorici in se uvrstili na državno tekmovanje, ki je bilo 23. septembra v Celju. V ekipnem duhu in, kot so zapisali sami dijaki, ob izjemnem navijanju sta obe ekipi dosegli 11. mesto v državi, kar je zelo velik dosežek.

Predavanje Lie Katarine Kompan Erzar

V okviru priprav na šolsko leto 2915/16 smo v profesorskem zboru za enega od ciljev izbrali slediti novim spoznanjem o delovanju možganov, predvsem v kontekstu poznavanja mladostnikov. Zato smo v torek, 20. 10., tej temi prisluhnili najprej profesorji, spomladi pa bo psihoterapevtka družinske in zakonske terapije, Lia Katarina Kompan Erzar, predavala tudi staršem.

Predavateljica je v poldrugo uro dolgem predavanju izpostavila nekatera nova spoznanja z omenjenega področja, ovrgla nekatere mite o mladostnikih, npr. da je njihovo delovanje posledica hormonov ali da so s polnoletnostjo že sposobni samostojnega in neodvisnega delovanja, hkrati pa smo lahko ob njenih besedah utrdili marsikatero prepričanje, ki nas vodi pri delu z mladostniki. Eno izmed teh spoznanj, pomembnih tako za starše kot učitelje, je, da moramo z mladostniki »stalno govoriti, da bodo slišali same sebe; prisiliti jih je potrebno, da govorijo in ponotranjijo govorjeno v možganih; njihovih opazk ne smemo vzeti osebno, z njimi nas tudi oni izzivajo, ker brez nas ne morejo naprej v življenje …«

Dr. Kompan Erzar nas je prepričala s strokovnostjo in pristnim predavateljskim pristopom, ki je v pogovor pritegnil tudi nas, poslušalce, zato se že veselimo nadaljnjih srečanj s predavateljico. Verjamemo, da bodo spomladi tudi starši z enakih zanimanjem prisluhnili njenim bogatim izkušnjam pri delu z mladostniki.

Jesenske delavnice

Že tradicionalno smo se profesorji Škofijske gimnazije Vipava odločili, da bomo prvi dan jesenskih počitnic odprli šolo učencem zadnje triade osnovne šole in zanje organizirali delavnice. Iz lastnih izkušenj vemo, da si precej učencev želi združiti prijetno s koristnim. In prav to ponujajo naše delavnice. Na šoli pa se nam zdi tudi primerno, da profesorji del svojega prostega časa in znanja podarimo okolici.

Letos smo razpisali osem delavnic. Poleg že tradicionalnih delavnic iz matematične lingvistike (spoznavanje malo znanih jezikov na matematični način), razvedrilne matematike (matematične uganke in sestavljanke, naučili pa smo se tudi sestaviti Rubikovo kocko), kemije (razni poskusi v kemijskem laboratoriju), športa (Ultimate fresbee in fitnes) in fotografiranja smo ponudbo razširili s tremi delavnicami: novinarsko delavnico, v kateri so mlade novinarke z mentorjema obiskale vipavske vojake in napisale reportažo, v angleški delavnici »Welcome to Wonderland« so se odpravili v Wonderland (ob 150 letnici Alice v čudežni deželi), v delavnici iz bionike z naslovom »Kako so izumili ježka na obleki?« so raziskovali, kako so z opazovanjem narave prišli do odkritij v tehniki. Skupini najmlajših, ki so se udeležili delavnice iz lingvistike, je montessori učiteljica predstavila, kako izračunamo kvadratni koren po metodi, ki so jo razvili v motessori matematiki. Delavnice so bile zelo dobro obiskane. Zaradi velikega povpraševanja smo morali celo predčasno omejiti možnost prijave na nekatere od njih.

Lepi odzivi zadnja leta kažejo, da so Jesenske delavnice na Škofijski gimnaziji res postale tradicionalne in zato velja: Nasvidenje naslednje leto prvi dan jesenskih počitnic s še večjo izbiro počitniških aktivnosti.
Paberkovala Bojana P. Kompara

Oglejte si tudi