Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Biti slovenska vinska kraljica

V sredo, 7. januarja, smo na Škofijski gimnaziji Vipava pripravili prvi Naš večer v letu 2015 in v goste povabili tri nekdanje dijakinje naše gimnazije, ki jih druži skupna izkušnja biti slovenska vinska kraljica. V pogovoru z dijakinjo Nino Kobal in dijakom Matevžem Ferjančičem so Maja Benčina, Karolina Kobal in aktualna kraljica Špela Štokelj pred nami razgrnile mnogo zanimivega o tej za vse tri izjemni izkušnji.
O sebi so povedale

Naš večer je, kot se spodobi, odprla Maja Benčina iz Lož, ki je od trojice prva sedla na slovenski vinski tron, in sicer v letu 2007. Po končani gimnaziji se je leta 2006 vpisala na farmacijo in jo tudi uspešno zaključila. Danes z možem živi na Dolenjskem. Že dve leti za njo, leta 2009, je slovenska vinska kraljica postala Karolina Kobal iz Vrhpolja, kjer je ostala tudi po poroki. Karolina je ŠGV obiskovala v letih od 1999 do 2003 in zaključila študij razrednega pouka na pedagoški fakulteti. Najmlajša med njimi, Špela Štokelj s Planine, pa je trenutno študentka na magistrski stopnji krajinske arhitekture, usposablja pa se tudi kot somelje. Tisto sredo sta jo kot aktualno vinsko kraljico za leto 2014 ločevala le še dva dneva do predaje krone 19. vinski kraljici Slovenije.

Projekt Slovenska vinska kraljica

Vinska kraljica Slovenije, 'plemenita glasnica slovenskih vin in vinske kulture', je naziv, ki ga od leta 1996 podeljujejo v okviru Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. Na osnovi javnega natečaja jo izbere posebna komisija, sestavljena pretežno iz vinarjev in sponzorjev. Na natečaj se lahko prijavijo slovenska dekleta, stara od 18 do 25 let, kandidatka pa mora biti samska, obvladovati mora vsaj en svetovni jezik in imeti vozniško dovoljenje. Pri izboru pa odloča marsikaj – predvsem morajo dekleta pokazati zelo veliko znanja o vinogradništvu in vinarstvu, zelo pomembni pa sta tudi komunikativnost in odprtost. V osemnajstih letih izbora je komisijo prepričalo že sedem Primork, od tega kar pet iz Vipavske doline in od teh kar tri 'škofijke'.

Znaki slovenske vinske kraljice

Najpomembnejši razpoznavni znak vinske kraljice je prenosljiva krona, ki jo vsaka kraljica preda svoji naslednici. Vsaka kraljica ima tudi posebno obleko. Izkušnje z oblikovanjem in šivanjem oblek so zelo različne. Špelino obleko je oblikovala Tamara Vogrin Tara, zadnjih pet let oblikovalka oblek vinskih kraljic, šivala pa Vipavka Martina Lavrenčič. Špela je povedala, da se na začetku z obleko »nista najbolj ujeli«, predvsem se ni našla v zeleni barvi, ki pa je po oblikovalkinih besedah barva Vipavske doline. Seveda pa je postala, tako Špela, po enem letu del nje, predvsem pa je Špela pohvalila vzdržljivost obleke, v kateri se ni zgolj udeleževala sprejemov, ampak tudi sadila trte, trgala grozdje in ga v Slovenskih Konjicah (tako kot vse ostale) tlačila po starem z bosimi nogami. Karolina se je s svojo obleko »prepirala« cel mandat in jo morala ves čas popravljati, Maja pa ima na svojo, vinsko rdečo obleko, zelo lepe spomine. Bila je prva v vrsti kraljic, ki ni več nosila narodne noše,  oblikovalko Stanko Blatnik iz Slovenj Gradca si je izbrala sama in z njo zelo lepo sodelovala.

Vino vinske kraljice

Vsaka vinska kraljica izbere tudi vino, s katerim se predstavlja. Tako Špela kot Karolina sta izbrali pinelo, le da je Špelina iz domače kleti, Karolinina pa Pinela 2009 iz Kleti Vipava 1894. Maja pa se je odločila za domače rdeče vino iz caberneta sauvignona in modrega pinota. Naziv vinske kraljice je tako seveda tudi izjemna priložnost za predstavitev in prodajo vin domače kleti, kar je za dekleta tudi eden pomembnejših motivov za sodelovanje – Špela bo svoje kraljičino vino še naprej tržila pod znamko Špela pinela.

Vsaka posamezna kraljica lahko prispeva tudi veliko svojega

Čeprav je izbor vinske kraljice precej utečen postopek, pa lahko, tako pravijo dekleta, prav vsaka pusti svoj pečat. Lahko se držiš zgolj prireditev, ki jih pripravi Pomurski sejem, lahko pa dodaš še veliko svojega. Karolina se je veliko naučila od Maje in od nje 'prevzela' tudi prijateljstvo z 'gospodom Mirkom' iz Bazovice, slovenskim zamejcem, ki vedno poskrbi, da se aktualna vinska kraljica spozna s tem delom slovenskega avtohtonega ozemlja. Poznanstva, ki iz tega izhajajo, so izjemna. Kar vse tri pogrešajo, je večja odprtost v tujino, kar je seveda povezano z denarnimi sredstvi. Maja je na tem področju orala ledino in uspelo ji je obiskati tudi ZDA, kjer so jo na Floridi in v New Yorku gostili slovenski izseljenci. Na tem področju, po besedah deklet, manjka tudi večja povezanost s turistično organizacijo – tako na lokalni kot državni ravni.

Posebno leto, ki da veliko pozitivnega

Pogost in pomemben motiv za sodelovanje na izboru je za dekleta iz večjih vinarskih posestev promocija domačega vina, kar pa še zdaleč ni najpomembnejše.  Vsaka od njih ima še dodatne motive, med katerimi je zelo pomembna promocija vinske kulture, vse tri naše gostje pa so v šali povedale, da tudi enoletno sponzoriranje avtomobila ni zanemarljivo (Maja je vozila mitshubishija, Karolina Ukmarjevega hyundaija in Špela Fordovo fiesto). Od vsega pa so največ vredni prilagodljivost, javno nastopanje, dvig samozavesti in izkušnje, ki jih v tem letu pridobiš, vključno z vsemi novimi poznanstvi in spoznavanjem Slovenije. Po izteku 'mandata' nekdanje kraljice nimajo več pravih obveznosti, jih pa pogosto vabijo na prireditve. Še posebej lepo se je vsako leto ob kronanju nove vinske kraljice srečati z nekdanjimi kolegicami – vse tri, Maja, Karolina in Špela so se v petek, 9. januarja., odpravile v Gornjo Radgono, kjer je Špela predala krono svoji naslednici, 19. vinski kraljici Slovenije, Sandri Vučko s Cvena pri Ljutomeru.

Vsemu, kar so dekleta pred nami razgrnila v  skoraj dvournem izjemno zanimivem in sproščenem pogovoru, lahko dodamo le še to, da glede na statistiko ne bo treba prav dolgo čakati, da bo slovensko vinsko kulturo zopet širilo dekle iz naše doline.

Pogovor povzela Bojana P. Kompara

Oglejte si tudi