Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Poletavci spet med nami

Ali veste, kdo si v knjižnici prisluži ime Poletavec? Otroci, ki so lani v projektu sodelovali, vam bodo to znali to povedati. In teh je bilo kar 174.

Lavričeva knjižnica se je tudi letos pridružila projektu Mestne knjižnice Ljubljana POLETAVCI - POLETNI BRALCI. Njegov namen je, da bi  otroci izboljšali  bralne veščine in bi jim  branje  postalo  vsakodnevna  navada (in to v času poletnih počitnic).Lansko leto smo obiskali vse osnovne šole in otrokom predstavili bralni projekt, ki na vabljiv način s privlačnimi zgibankami vabi otroke k branju. To bomo storili tudi letos.

Zgovorne so besede mame, ki nam je napisala:

»Želela sem vam povedati, da je sam projekt Poletavčki zares super ideja. Tine se je v preteklem šolskem letu opismenil in verjetno ni potrebno posebej govoriti, kako težko je otroku, ki še nima dobre bralne kondicije, zdržati za knjigo pol ure na dan. Toda njemu je uspelo, sploh zato, ker je zato dobil "nagrado"- podpis na seznamu, ki mu bo prinesel majčko.«

Projekt Poletavci - Poletni bralci je namenjen otrokom med  7. in 12. letom starosti. Brati morajo 30 dni po pol ure na dan (ni nujno, da zaporedoma). Starši oziroma bližnja odrasla oseba s podpisom potrdijo, da je otrok res bral pol ure na dan. Bere se lahko karkoli - knjige, članke v revijah, na spletu, recepte, turistične vodnike …

Začeli bomo  12. junija 2017, zgibanke, na katere se podpišejo starši, pa bomo zbirali do 12. septembra 2017. Zgibanke boste dobili v vseh enotah Lavričeve knjižnice,lahko pa si jih boste natisnili tudi z naše spletne strani.

V drugi polovici septembra bomo  v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini za vse Poletavce, ki so 30 dni brali vsaj pol ure na dan, pripravili zaključno prireditev, na kateri  bodo tudi letos dobili majice z napisom Poletavci – poletni bralci in sodelovali  pri žrebanju zanimivih  nagrad. Glavna nagrada, ki jo poklanja Mestna knjižnica Ljubljana,  je letos set za igranje badmintona (štirje loparji, tri žogice, mreža), ostale nagrade pa so še skrivnost.

Projekt je prejel priznanje Slovenske sekcije IBBY 2014 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja, pridružilo se mu je že več knjižnic po Sloveniji. Podpira ga več sponzorjev, sodeluje tudi Televizija Slovenija. Več si lahko preberete na spletni strani Lavričeve  knjižnice www.ajd.sik.si.

Sodelujejo lahko otroci, ki sočlani knjižnice. Kot veste, je vpis v knjižnico za mlade do 18. leta brezplačen.

Vabimo vas, da se nam v projektu pridružite tudi letos!

Alenka Furlan  

Oglejte si tudi