Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 24.03.2017

jasno
Popoldne bo večinoma sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Temperature bodo od 17 do 23 stopinj C.
7°C | 22°C
sobota, 25.03.2017
7°C | 22°C
nedelja, 26.03.2017
6°C | 16°C
ponedeljek, 27.03.2017
1°C | 17°C
torek, 28.03.2017
0°C | 20°C
Opozorila
Petek, 24.3.2017 ob 13h
Dodatnega opozorila ni.
7°C
22°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo

Pridelava sadik in zelišč v zaprtem prostoru...


ŠOLSTVO, DOGODKI, KMETIJSTVO

| |
18.04.2013      9:01
A A

Pridelava sadik in zelišč v zaprtem prostoru


Ljudska univerza Ajdovščina je v soboto, 20. aprila, začela s prvim predavanjem v okviru usposabljanja za zeliščarja. V Ajdovščini smo gostili Natašo Ferant, magistro bioloških znanosti, ki je vodja na področju zdravilnih in aromatičnih rastlin v Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu.


Deli:

Iz svojih bogatih strokovnih znanj in delovnih izkušenj nam je podala številne uporabne informacije o tem kaj sploh je zavarovan prostor, kako pomembno je dobro seme in njegova kaljivost, kakšna mora biti priprava na setev semena, kakšna je zdrava sadika, kako jih utrjujemo na zunanje razmere in še in še … Gojenje v zavarovanem prostoru je seveda drago, saj je že postavitev velika investicija in zato moramo dobro vedeti, katere rastline je smiselno pridelovati v zaprtih prostorih. Izvedeli smo razlike med ročno in strojno setvijo, katere so najpogostejše bolezni in škodljivci, kako rastline pred njimi zaščitimo, kako in s čim gnojimo. Oskrba vrta, še posebej če gre za ekološko pridelavo, zahteva veliko pletja, okopavanja, namakanja, zalivanja … Izpostavila je pomen higiene pri delu in hitrega odziva na spremembe, ki jih sproti opažamo v prvih mesecih rasti sadik.

Ugotovili smo, da je njeno delo res pestro, saj zahteva poglobljeno poznavanje lastnosti semen, ustrezne mikroklime za rast, različnih substratov in pristopov k vzgoji sadik. Pika na i pa so gotovo razmere in vremenski pogoji, ki jih vsako leto drugače postavlja narava.

Udeleženci, ki so prišli iz domačih krajev, pa tudi iz Postojne, Goriškega, Ljubljane so pozorno sledili predavanju. Večinoma so spraševali po nasvetih v zvezi s težavami, na katere so naleteli pri lastnem delu in si izmenjali izkušnje, ki so jim prinesle dobre rezultate pri vzgoji sadik.

Seme je začetek vsega! Predavateljica je s seboj prinesla semena različnih zelišč in nas opozorila na njihov pomen, saj se je trženje različnih semen razmahnilo po celem svetu. Šele v zadnjem času smo se zavedli pomena lastnega semena. Zdravo, domače seme pomeni našo neodvisnost na področju pridelave. Omenila je akcijo Štafeta semen, ki izhaja iz Žalca in nas spodbuja, da začutimo osebno in družbeno odgovornost do pomena lastnega semena avtohtonih, tradicionalnih slovenskih rastlinskih vrst in sort ter jo širimo naprej. Pomembno je, da poznamo različne stopnje pridelave, ki jih označujejo znaki: ekološka pridelava, Bio Slovenija, Biodar, Demeter, integrirana pridelava.

Ogledali smo si tudi zanimiv film, ki nam je predstavil delo v vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu, kjer je okoli 250 različnih vrst zelišč. Udeleženci usposabljanja za zeliščarja ga bodo videli tudi v živo, saj je v juliju predvidena strokovna ekskurzija, ki se jo lahko udeleži kdorkoli.

Ob zaključku srečanja so prisotni v anketi pohvalili vsestranskost in strokovnost predavateljice. Poudarili so, da je bilo srečanje sproščeno in si želijo si čim več praktičnega dela v naravi. Že naslednja tri srečanja, prvo bo v soboto, 11. maja, bodo potekala pod vodstvom gospe Jožice Golob Klančič in njenih sodelavk v vrtnariji v Vitovljah. Nato nam bo gospa Nataša Ferant predstavila še svoje izkušnje pridelave na prostem. V juniju pa nas ponovno obišče zeliščar Lovro Vehovar, ki nas bo učil prepoznavanja in nabiranja zelišč na rastiščih v naravi ter priprave tradicionalnih pripravkov. Gotovo bo zanimiva priprava mila, zeliščnih namazov in pridobivanje eteričnih olj z destilacijo …

Vsi zainteresirani za predavanja ali za izpit, ki vam omogoča, da pridobite javno veljavno licenco, nacionalno poklicno kvalifikacijo Zeliščar / zeliščarka, se še vedno lahko prijavite. Več informacij na helena.furlan@lu-ajdovscina.si.

 

Helena Furlan


 

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 184
Izšla: 03.03.2017
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo
Koledar dogodkov Preglej vse
Marec 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2
24.03.2017 | Tečaji in delavnice
SODOBNA PRIPRAVA HRANE
24.03.2017 | Tečaji in delavnice
KROŽEK »ZELIŠČNA MAVRICA«
24.03.2017 | Ostalo
Posvet o stanovanjskih kooperativah
24.03.2017 | Umetnost
Aleksij Kobal: Barvna stran teme
24.03.2017 | Družabni dogodki
Koncert skupin: NeSeBat in Dance Mamblita rocknroll drumbass večer
25.02.2017 | Kultura
Ilustracije treh
25.02.2017 | Ostalo
Volilni zbor članstva NSi Ajdovščina
26.02.2017 | Kultura
TERČELJEV FEBRUAR 2017 V ŠTURJAH
01.04. - 02.04.2017 | Družabni dogodki
Koncert skupine: Demolition group
24.03.2017 | Tečaji in delavnice
SODOBNA PRIPRAVA HRANE
24.03.2017 | Tečaji in delavnice
KROŽEK »ZELIŠČNA MAVRICA«
24.03.2017 | Ostalo
Posvet o stanovanjskih kooperativah
24.03.2017 | Umetnost
Aleksij Kobal: Barvna stran teme
24.03.2017 | Družabni dogodki
Koncert skupin: NeSeBat in Dance Mamblita rocknroll drumbass večer

Bodite prvi pri oddaji mnenja.