Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Zgodovinski večer na OŠ Šturje

Pred 100 leti, natančneje 23. maja 1915, se je na zahodnem robu Vipavske doline odprlo Soško bojišče. Vojna se je tako od blizu dotaknila tudi naših krajev.
Zakaj je sploh prišlo do prve svetovne vojne, kako je ta prišla prav do naših krajev in predvsem kako se je dotaknila življenja naših prednikov – na ta vprašanja so skušali odgovoriti naši učenci. Prebirali so strokovno literaturo, brskali po starih časopisih in sodobnem spletu. Doma so povprašali, če je mogoče ohranjena kakšna fotografija ali vojaški predmet njihovih pradedkov in prapradedkov. Ugotovili so, da je še vedno živ spomin na prednike, da pa je mnogo težje ugotoviti, kako jim je bilo ime, kje so se borili, in - če so se seveda vrnili domov – kaj so o vojaških izkušnjah pripovedovali domačim. V treh mesecih so učenci prinesli v šolo mnogo vojaških predmetov ter starih fotografij. Člani društva Most so nam prijazno posredovali prepis dnevnika Alberta Polanca, ki je skrbno beležil dogodke vojaškega življenja. Najdene predmete ter fotografije je skupina osmošolcev predstavila na razstavi. Devetošolci so posebej raziskali in predstavili pomen podpisa Londonskega pakta.

Iz vseh podatkov, ki so jih učenci od 6. do 9. razreda našli, pa so spletli skupno zgodbo ter jo predstavili na zgodovinskem večeru. V zgodovinski okvir so vstavili zanimive, predvsem pa zelo človeške zgodbe svojih prednikov, ki so s fronte domov pošiljali pisma, v njih pisali o domotožju ter želji, da se vojna čimprej konča.

Darja Gorup

Oglejte si tudi