Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Učenci OŠ Danila Lokarja delili kulturo

V mesecu februarju učenci in učenke OŠ Danila Lokarja že tradicionalno delijo kulturo občanom in občankam v Ajdovščini ali pa obiščejo razne zavode. Naš namen je, da občanom in občankam polepšamo dan s kulturnim programom, da učenci začutijo pomen kulture in kulturnega praznika ter da lahko vsak učenec javno nastopa.
Učenci petega razreda so se najprej pogovarjali o našem velikem umetniku Francetu Prešernu, ogledali so si letošnje Prešernove nagrajence in reševali 'Prešernov' kviz. Obiskala sta jih Povodni mož in Urška. Obisk je bil kratek, saj se jima je mudilo proti Donavi. Učenci so nato delili kulturo pred Dvorano prve slovenske vlade. Recitirali so pesmi Andreja Rozmana – Roze, igrali na instrumente, plesali in zapeli nekaj pesmi. Prisluhnili so jim starši, stari starši, sosedje in mimoidoči.

Četrtošolci so ponesli kulturo v Varstveno delovni center Ajdovščina. Kulturni program, ki je obsegal petje, igranje na instrumente in dramatizacijo pesmi, je navdušil vse prisotne. Ob zvokih harmonike so varovanci skupaj z učenci zapeli narodno pesem.

Zaposleni so učence pogostili, predstavili center, dejavnosti, ki jih izvajajo ter varovance. Učenci so z veseljem priskočili na pomoč pri njihovih vsakdanjih opravilih. Ob tem so se zelo zabavali, se spoprijateljili in opravili veliko koristnega dela.

Tretješolci so s pesmijo in slovensko besedo polepšali dan mimoidočim občanom na Cankarjevem trgu v Šturjah. Ta mnogokrat sameva, to dopoldne pa je bil živahen in prazničen. Hvala vsem obiskovalcem, ki so nam prisluhnili in skupaj z nami zapeli Prešernovo Zdravljico.

Učenci drugega razreda so delili kulturo občanom v Lavričevi knjižnici. Recitirali so, peli in plesali. Pričarali so kulturno vzdušje, kot se za tak dan spodobi.

Prvošolci so se odpravili delit kulturo v otroški vrtec Ob Hublju. Otrokom so peli, deklamirali in jim povedali, da je v šoli prav lepo.

Tudi učenci in učiteljice lokavške podružnične šole so ponesli kulturo po Lokavcu in jo delili vaščanom. Na različnih lokacijah so se obiskovalcem predstavili s plesom, pesmimi, ki so jih sami napisali, pa tudi z recitacijo Prešernove Zdravljice. Nastop so ponovili trikrat: na Grajšku, v Brithu in na Palkovšah. Pridružili so se jim vaščani, ki so si želeli deliti kulturo z njimi, pa tudi najmlajši iz lokavškega vrtca in njihovi vzgojiteljici.

Učenci OPP NIS so kulturni dan obeležili na dva načina – najprej so gostili bodoče prvošolčke. Učenci so zanje odigrali predstavo 'Državni simboli se kregajo', nato so se pogovorili o pomenu zastave, grba in himne ter naredili vsak svojo zastavico. Vrtčevski otroci so bili nad našimi učilnicami navdušeni – všeč so jim bile barvite učilnice, naši didaktični pripomočki in didaktične igrače, uživali so ob igranju na inštrumente. Nazadnje so zapeli ob spremljavi kitare še nekaj zimskih in prijateljskih pesmic in si obljubili, da drug drugega še kdaj obiščejo.

Deliti kulturo drugim je lepo, zato vam kličemo nasvidenje naslednje leto! Skupaj se bomo potrudili, da bomo kulturni vse dni v letu.

Učenci in učitelji OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

Oglejte si tudi