Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 27.02.2017

pretežno oblačno
Ponoči in zjutraj bo precej oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, ob obali okoli 5 stopinj C.
1°C | 13°C
torek, 28.02.2017
5°C | 13°C
sreda, 01.03.2017
6°C | 16°C
četrtek, 02.03.2017
0°C | 14°C
petek, 03.03.2017
2°C | 14°C
Opozorila
Nedelja, 26.2.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
1°C
13°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

Šturke – zmagovalke v kuhanju lokalnih jedi ...


TURIZEM, OSNOVNA ŠOLA

| |
23.05.2013      9:21
A A

Šturke – zmagovalke v kuhanju lokalnih jedi


V sredo, 15. maja 2013, je na dvorcu Zemono pri Vipavi potekal državni finale v kuhanju avtohtonih lokalnih jedi. Pomerilo se je 15 osnovnošolskih skupin iz cele Slovenije, ki so si zaključni nastop priborili po desetih predizborih po vseh slovenskih regijah in treh polfinalnih izborih.


Priprava blekov zahteva spretnost
Priprava blekov zahteva spretnost
Deli:
Zmagovalke tekmovanja Kuhna pa to so postale Šturke iz OŠ Šturje Ajdovščina. Učenke Ana Fabjan, Lea Kobal, Nika Krašna in Rut Koren so pod mentorskim vodstvom Irene Knafelc in Petre Ušaj s pripravo in predstavitvijo jedi navdušile številčno strokovno komisijo, med katerimi je bil tudi legenda slovenske kulinarike in etnolog dr. Janez Bogataj.

Šturke so pripravile 'štokviž' (polenovko) s polento, šparglje s polento, domače 'bleke' (testenine) z orehi in sladkorjem ter slive s skuto in panceto.

Učenke so si z zmago prislužile obisk strunjanskega školjčišča in eko kmetije, kjer pridelujejo dišavnice.

»Vse to znanje bodo mladi kuharji znali predati naprej svojim sošolcem in staršem, s seboj ga bodo nesli tudi v življenje,« je dejala Anka Peljhan, vodja tekmovanja, in dodala, da je pomembno, da so se mladi ob tem zabavali, spoznavali in učili.

Ideja o kuharskem tekmovanju 'Kuhna pa to' pa je medtem že dobila vabila med kuharsko elito.

Šturke se bodo javnosti še enkrat predstavile 8. junija 2013 na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer bodo kuhale 'bleke'. Z njimi bodo pogostile domače in tuje turiste.

 

ac




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!