Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Kemijski večer na šturski šoli

V letošnjem šolskem letu praznujemo na naši šoli 10. obletnico ustanovitve in delovanja. V sklopu prireditev se odvijajo različne dejavnosti in ena izmed njih je bil tudi kemijski večer. V sredo, 29. marca, je bila avla OŠ Šturje nabito polna radovednih oči. Kaj pričakovati od večera z naslovom 'Izkusi, poskusi, preizkusi'?
Mladi šturski kemiki so nas na izviren način popeljali v svet plinov. Neverjetna izkušnja je bila na lastne oči videti, kako vodik, ki nastane pri kemijski reakciji in se ujame v milne mehurčke, zagori na dlani, kako se s kemijsko reakcijo stisne plastenka in kako burna je lahko reakcija nastajanja pene, v katero je ujet kisik.

Zelo smo bili počaščeni, da se nam je na kemijskem večeru pridružil spoštovani mag. Tomaž Ogrin z Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani. Verjetno nihče od obiskovalcev ni ostal ravnodušen ob njegovih poskusih, pri katerih so zelo dobro sodelovali tudi naši učenci eksperimentatorji. Videli smo lahko, kako intenzivno gorijo snovi v čistem kisiku, da je tekoči kisik modre barve, nekateri so lahko v rokah potipali suhi led. Gorel je tudi vodik. Videli smo, kaj se zgodi, ko balone, napolnjene z zrakom, ali pa zelene liste rastlin damo v tekoči dušik. Na trenutke je tako pokalo, da smo se kar malo prestrašili, še posebno, ko je raketa z utekočinjenim dušikom poletela v drugo nadstropje. Dušik je zanimiv plin, z njim smo tudi zadušili ogenj, zato nosi tako ime.

Dosti laže je razumeti abstraktne kemijske razlage ob praktičnih prikazih lastnosti snovi. V prijetnem vzdušju smo teorijo dopolnjevali neposredno s poskusi in obiskovalci so prišli bliže naravi snovi.

Da je odkrivanje, proučevanje in poznavanje snovi pomemben ključ za razumevanje vplivov na življenje in okolje, so učenci poudarili v videu, ki so ga za kemijski večer sami posneli in montirali.

Sledil je sladek konec – gospod Tomaž Ogrin je s pomočjo tekočega dušika izdelal pravi pravcat sladoled.

Da so Šturci dobri kemiki, so v letošnjem šolskem letu že dokazali. V novembru 2016 sta na državnem tekmovanju Mehurčki učenca Zala Gruntar in Filip Petrovič pod mentorstvom učiteljice Jelke Sorta za inovativen poskus 'Dokazovanje prisotnosti ogljikovega dioksida in njegovih lastnosti' prejela zlato priznanje in osvojila skupno 2. mesto v državi.

Mladim kemikom želimo obilo naravoslovne radovednosti, kemijski večer pa nam bo zagotovo še dolgo ostal v poučno obarvanem spominu.

Jelka Sorta

Oglejte si tudi