Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Državno orientacijsko tekmovanje

Orientacijski tek združuje tek v naravi z razmišljanjem ter hitrim sprejemanem odločitev. V pravilnem vrstnem redu in v najkrajšem možnem času je treba poiskati vse kontrolne točke.
Vsako leto se orientacisti osnovnih in srednjih šol Slovenije pomerijo na državni tekmi. Letos se je ta dogodek odvijal na terenu po vzpetini Golovec pri Ljubljani, v četrtek, 2. oktobra. Teren je zelo težaven, prepreden s številnimi grapami in strmimi pobočji ter mestoma celo neprehoden zaradi posledic žledoloma.

Pred državnim tekmovanjem smo imeli vsakodnevne intenzivne dodatne treninge na domačem terenu v bližnji okolici šole med Dobravljami, Potočami, Kamnjami in Skriljami. Da bi bili na tekmovanje še bolje pripravljeni, smo organizirali treninge tudi na Školu nad Ajdovščino. V zadnjem tednu septembra smo se udeležili akcije Razgibajmo Ljubljano, kar je bilo za naše učence zelo zanimivo in prijetno doživetje.

Na državni tekmi je bilo okrog 400 tekmovalcev iz cele Slovenije. Osnovno šolo Dobravlje je zastopala 20-članska ekipa učencev od šestega do devetega razreda. Nekateri so že izkušeni orientacisti, vmes pa je bilo tudi nekaj začetnikov. Državna tekma je bila zanje prva priložnost, da svoje znanje preizkusijo na neznanem terenu. Šola je tekmovalcem omogočila brezplačen prevoz z avtobusom, zato so se tekmovanja lahko udeležili vsi člani krožka, ki so si tega želeli.

Udeleženci tekmovanja so se pomerili na treh različno dolgih in tehnično zahtevnih progah po starostnih kategorijah in ločeno po spolu.

Trenutno naša najboljša orientacijska, Daša Harej iz devetega razreda, je na najzahtevnejši progi med dekleti dosegla drugo mesto in si priborila srebrno medaljo.

V konkurenci 80-ih tekmovalcev na najdaljši progi sta bila med posamezniki najboljša devetošolec Matic Soban, ki je osvojil 5. mesto, in osmošolec Jan Marc na 7. mestu.

V skupni razvrstitvi so starejši fantje osvojili 3. mesto, enaka razvrstitev pa je starejšim dekletom prinesla 2. mesto. Ekipno so starejša dekleta prejela pokal za osvojeno 3. mesto.

In to še ni vse! Najboljši imajo možnost udeležbe na svetovnem šolskem orientacijskem tekmovanju, ki bo od 18. do 24. aprila prihodnje leto v Turčiji.

Daša se tega tekmovanja žal ne bo mogla udeležiti, Matic Soban in Jan Marc pa se že aktivno pripravljata. Udeležila se bosta trening kampa v okolici Črnega Vrha nad Idrijo.

Vsem orientacistom iskrene čestitke za zelo dober nastop na tekmovanju in dosežene zavidljive uspehe !

mk

Oglejte si tudi