Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Drugi festival Labirint odpira svoja vrata

Ustvarjalni osnovnošolci severnoprimorske regije bodo spet dobili priložnost, da bodo lahko iskali in predstavljali odgovore na najrazličnejša naravoslovna, družboslovna in tehnična vprašanja. V Ajdovščini bo namreč konec februarja 2016 potekal festival mladih raziskovalcev, inovatorjev in tehnikov Labirint.

Marca letos, ko je bil projekt izveden prvič, se je v Ajdovščini predstavilo kar 160 osnovnošolcev iz enajstih osnovnih šol. Vodilo jih je 47 mentorjev. Letos si organizatorji seveda želijo še večje udeležbe. Organizatorji so CO BIK, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, e-Hiša, novogoriška hiša poskusov skupaj z Mladinskim centrom iz Nove Gorice, in Zavod RS za šolstvo. Festival ni tekmovalnega značaja in na njem lahko sodelujejo učenci od prvega do devetega razreda osnovne šole.

Učenci, ki radi raziskujejo, bodo imeli na festivalu priložnost predstaviti svoje raziskovalne naloge, tisti, ki si vedno izmislijo kaj novega, bodo lahko predstavili svoje inovativne ideje, preizkusili pa se bodo lahko tudi v iskanju praktičnih rešitev problemov iz vsakdanjega življenja. Na svoj račun bodo prišli tudi vsi, ki imajo radi robote. Z malimi, doma narejenimi roboti, bodo mladi pokazali rešitev zastavljene naloge. Sodelujejo lahko posamezniki ali ekipe, njihovi mentorji pa so lahko učitelji, starši, strokovnjaki, podjetniki ... Prijave na festival so že odprte. Izdelek oz. raziskovalno nalogo bodo učenci lahko predstavili na zaključnem dogodku v Ajdovščini, 27. februarja 2016. V vsaki kategoriji bosta izbrani po dve najboljši ideji in raziskovalni nalogi, ki bosta tudi nagrajeni. Učenci s kvalitetnejšimi raziskovalnimi nalogami ali inovativnimi idejami se bodo lahko udeležili tudi Državnega srečanja mladih raziskovalcev, ki je vsako leto v Murski Soboti.

Severnoprimorska regija je v primerjavi z ostalimi deli Slovenije zelo 'podhranjena' pri udeležbi mladih raziskovalcev in inovatorjev na regijskih, posledično pa tudi na državnih srečanjih. Več o festivalu, področjih natečaja in pogojih za sodelovanje najdete na spletni strani www.festival-labirint.si ali https://www.facebook.com/festivallabirint/.Fotografije najboljših izdelkov bodo 24. marca 2016 predstavljene v Galeriji Hiša mladih v Ajdovščini.

 

Oglejte si tudi