Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Doktor Faust spet v Šturjah

11. in 12. februarja 2015 so učenci – člani dramsko-lutkovnega krožka pod vodstvom mentorice Silvane Mislej odigrali lutkovno predstavo Doktor Faust. Mladi lutkarji so oba dneva nastopili po štirikrat, dopoldne trikrat za sošolce in učitelje, popoldan za starše in vse, ki so želeli videti lutkovno predstavo.
Že od leta 2009 na OŠ Šturje nastajajo lutkovne predstave po besedilih umetnika Milana Klemenčiča, ki je prav v Šturjah na svojem domu leta 1910 uprizoril prvo predstavo Malega marionetnega gledališča Mrtvec v rdečem plašču. Slikar, lutkar in fotograf, utemeljitelj slovenskega lutkovnega gledališča je vse za predstave pripravil sam: besedilo, oder, lutke, poskrbel je za glasbo in tudi vodil lutke ter igral je povečini sam. V prvi predstavi je vodil vse lutke, le Betino je odigrala žena Pepca.

Da bi učence usmerili v spoznavanje krajevne zgodovine in da bi znali ceniti svojo kulturno dediščino, na šoli uprizarjamo Klemečičeve lutkovne predstave. Leta 2010 so učenci odigrali Mrtveca v rdečem plašču, leta 2012 Sovji grad, leta 2014 na Pantalonovem festivalu premierno Doktorja Fausta.

Doktor Faust je igra o Gašperčku, ki bi rad lepo in udobno živel, malo delal in dobro jedel ter pil. Čim manj za čim več, je v svojem odzivu na predstavo zapisal sedmošolec. Je tudi igra o zelo sposobnem človeku z mnogo talenti, ki je v življenju že veliko dosegel, a s tem ni zadovoljen. Zato je pripravljen prodati svojo dušo hudiču in si na ta način zagotoviti slavo na tem svetu. Pri tem ne pomisli, da to pravzaprav pomeni pogubljenje.

Odlična lutkovna predstava je razumljiva za četrtošolce, pritegnila pa je tudi starejše. Prav pred vse gledalce postavlja vedno znova aktualna vprašanja: »Kaj je v življenju najbolj pomembno? Koliko sem pripravljen plačati, da dosežem cilj? Ali je vse, kar v življenju počnem, za oceno oziroma nagrado?«

Skriti za zaveso so učenci spretno vodili lutke in govorili tako, da je bilo vse razumljivo. Učenci so bili imenitni v interpretaciji besedila, vsak posameznik je odigral več oseb, a te so oblikovali tako, da je bila vsaka posameznik, ki so ga gledalci prepoznali po načinu govorjenja.

Gledalci smo ves čas na Gašperčkovi strani. Zabaven, hudomušen, spravljiv in iznajdljiv živi skromno življenje nočnega čuvaja. Je zadovoljen? Na to vprašanje mora vsak odgovoriti sam.

Da učenci lahko igrajo, so skrbeli mnogi učitelji - likovni pedagog Bojan Bole je izdelal oder in scene ter unikatne glave lutk. Konstrukcijo lutk je izdelal učitelj tehnike in tehnologije Erik Černigoj, oblekli sta jih učiteljica matematike Martina Makovec in učiteljica gospodinjstva Petra Ušaj. Da je predstava res zaživela, pa je zaslužna mentorica Silvana Mislej. Pod njenim vodstvom so oživele lesene lutke in ob njej rastejo mladi lutkarji.

Ksenija Černigoj

  

Mentorica Silvana Mislej

Mladi lutkarji:

Bor Bece

Jure Koren

Nika Krašna

Lucija Pišot

Primož Lemut

Jakob Rupnik

Tehnični mojster Gregor Lesjak

Oglejte si tudi