Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Ljudska univerza Ajdovščina na konferenci Andragoškega centra Slovenije

Konec meseca marca je v Ljubljani potekala zaključna konferenca projekta Razvoj pismenosti ter ugotavljanje in priznavanje neformalnega učenja od 2011 do 2014. Na konferenci je bilo predstavljeno triletno raziskovalno delo strokovnih delavcev Andragoškega centra Slovenije in manjše skupine praktikov iz izbranih institucij izobraževanja odraslih v Sloveniji.

Ljudsko univerzo Ajdovščina je v vlogi praktika zastopala Alenka Magajne. V okviru raziskovalnega dela je skupina izobraževalcev odraslih prenavljala izobraževalne programe za dvig ravni pismenosti odraslih. Najprej so identificirali pomanjkljivosti vsebin obstoječih programov, nato oblikovali prenovljene vsebine programov in opredelili nivo znanja, ki ga morajo udeleženci doseči po končanem programu. Prenovljene vsebine so nato preverili v praksi in jih strnili v lično izdelane priročnike, ki so lahko pripomoček tako mentorjem programov dvigovanja ravni pismenosti, kakor tudi udeležencem programov. Obenem pa so lahko tudi v pomoč svetovalcem, ki usmerjajo udeležence v omenjene programe.

Na  konferenci je bila predstavljena tudi serija izobraževalnih filmov in učnih gradiv za odrasle in strokovne delavce, nastalih v okviru projekta. Posneli so štiri filme, namenjene predstavitvi ključnih kompetenc - Sporazumevanje v maternem jeziku, Samoiniciativnost in podjetnost, Matematična kompetenca in kompetenca v znanosti in tehnologiji ter Učenje učenja. Pri slednjem filmu je bil glavna filmska zvezda Ajdovec Simon Vidmar.

V filmu zelo samozavestno in vzpodbudno prikaže svojo učno pot. Po stečaju Lipe je ostal brezposeln. Na Ljudski univerzi Ajdovščina smo mu svetovali, naj se vključi v izobraževalni program Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Most do izobrazbe. Zelo hitro se je učil in vse ga je zanimalo. V filmu je Simon predstavil, kako se je ponovno vrnil k učenju po 20-letnem premoru. Zelo samozavestno je predstavil svojo zgodbo, kako se je začel učiti in kaj ga je k temu spodbudilo. Njegovo navdušenje za učenje je nalezljivo in je spodbuda tudi za ostale. Izobraževanje odraslih namreč poteka v sproščenem in kreativnem delovnem okolju. Marsikdo pridobi poleg novih znanj tudi socialne spretnosti, nove stike, pa tudi samozavest za vključitev na nova delovna področja.

Film o našem Simonu si lahko ogledate na spletni strani http://mm.acs.si/pismenost/2012/, ostale tri filme pa na http://mm.acs.si/pismenost/2013/. Vabljeni k ogledu.

Eva Mermolja

Oglejte si tudi