Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
3°C
Oceni objavo

Ljudska univerza Ajdovščina kot zgledovalna organizacija in učna točka za študente

V sodobnosti se vedno bolj razvija metoda zgledovanja (benchmarking), ki jo uporabljamo zato, da bi se naučili novih načinov razmišljanja in praks pri tistih skupinah ljudi, ki so inovativne v svojem okolju. Ljudska univerza Ajdovščina je v strokovnih krogih znana kot kakovostna izobraževalna institucija, ki stalno razvija znanje na področju formalnega in neformalnega izobraževanja odraslih, zato pogosto sodeluje tudi s fakultetami kot 'učna baza' za študente.
Sodelovanje je raznoliko, s Filozofsko fakulteto je pred leti organizirala pomladno šolo za študente andragogike, kar nekaj diplomskih in seminarskih  del je nastalo z raziskovanjem prakse v različnih programih, s študenti so izdali dva zbornika: Izobraževanje – most med generacijami in Neformalno izobraževanje za trajnostni razvoj, kar je zelo spodbudno za študijsko delo mladih in verjetno tudi za premislek prakse. Študentje andragogike sodelujejo z ljudsko univerzo tudi v mednarodnih programih o medgeneracijskem učenju in zelenem izobraževanju, in tako vstopajo v samo središče evropskih projektov.

Zadnji študijski obisk je bil v marcu 2014. Namenjen je bil spoznavanju izobraževanja v študijskih krožkih in v okviru programa PUM. Slednji ponuja projektno delo kot način učenja za mlajše odrasle. Študijski krožki so posebno dragocena možnost za skupno iskanje novega znanja. Obiskali so študijski krožek Sivka, ki ga vodi Nataša Mohorčič. Ugotavljali so, kako se v življenju kaže novo zanimanje za uporabo zelišč, starih receptur za pripravo kozmetike in v živo spoznali, kako poteka sodelovalno učenje. Ljudje se ponovno sprašujejo o tradicionalnem znanju, ki bi ga bilo dobro ohraniti in združiti s sodobnimi naravoslovnimi spoznanji.

Pogovarjali smo se o študijskem krožku Ustavimo korak, ki je s svojim delovanjem v sodelovanju s krajevno skupnostjo Budanje leta 2013 obnovil spomenik. V Lokavcu prav tako poteka v sodelovanju s KS študijski krožek Obudimo kulturno življenje na vasi. Tudi študijski krožek Kulturna dediščina – vir za trajnostni razvoj, ki ga vodi dr. Jasna Fakin Bajec, združuje modrost starih jedi s potrebami sodobnega načina življenja, tako da zbira tradicionalne načine priprave lokalnih jedi in drugo dediščino lokalnega okolja. Ohranjanje kulturne dediščine ni samo sebi namen, nasprotno, znanje nadgradijo in poskušajo poiskati možnosti, kako bi s prepletom tradicije in sodobnosti prispevali h kakovosti življenja v lokalnem okolju.

Ljudska univerza omogoča študentom neposredno doživetje izobraževalnih programov, kar je za mlade zelo dragoceno. Učenje se zelo redko dogaja v izolaciji od ostalega sveta, v resnici je učenje tesno povezano z dogajanjem, zato je povezovanje med akademskim raziskovalnim prostorom in prakso vedno prispevek k dobremu študiju.

Prof.dr. Nives Ličen

Oglejte si tudi