Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Jaslice učencev in dijakov po piranskih cerkvah

Društvo 'Prijatelji zakladov sv. Jurija' Piran že vrsto let v božičnem času pripravlja razstavo 'Jaslice po piranskih cerkvah'. Njihov namen je prispevati k duhovni in turistični ponudbi v adventnem in božičnem času. Doslej so pri oblikovanju jaslic sodelovali odmevni domači in tuji likovni ustvarjalci, letos pa so se odločili, da k sodelovanju povabijo šole. Poleg osnovnih in srednjih šol z obale so k sodelovanju povabili tudi Osnovno šolo Col.
Na colski šoli skrbno negujejo ohranjanje domačega ljudskega izročila. Zato so povabilo društva Prijateljev zakladov sv. Jurija sprejeli kot zanimiv izziv k ustvarjanju.Ta tehnično zahteven projekt so izpeljali v okviru tradicionalnega kiparskega srečanja, ki je na colski šoli potekalo v mesecu oktobru.

Za jaslice so učenci oblikovali lesene skulpture ovc in drugih živali, figure pastirjev ter svete družine in arhitekturne makete (hlev, pastirske koče) – vse tako, da so pri tem uresničili tudi cilje, ki jih na področju kiparstva določa učni načrt. Figure so seveda naredili po svoje, na sebi lasten način. Prav zato so te otroške jaslice polne topline in neposredne izraznosti.

Učence sta pri delu usmerjali mentorici Silva Karim (skulpture) in Nataša Grom (arhitekturne makete).

Ves material za projekt (les, tkanine) je šola dobila brezplačno: kose lipovega lesa in druge lesene ostanke so podarili okoliški gozdarji, za scensko postavitev pa je tovarna Tekstina iz Ajdovščine šoli podarila ostanke tkanin. 

V lapidariju župnijske cerkve sv. Jurija je svoje avtorsko delo predstavila tudi Mojca Pregeljc iz Ajdovščine, dijakinja 2. letnika koprske gimnazije glasbene smeri, kot izdelek pri pouku likovne umetnosti. Osnova in navdih pri oblikovanju so bile slike Kandinskega, ki so služile kot pomoč pri ustvarjanju samostojnega kiparskega motiva svete družine.

Njena mentorica, prof. Dragica Samsa je zapisala: »Mojčina prostorska rešitev jaslic izraža občutenje svete družine. Lesene ravne ploskve kažejo trdnost očeta; srebrni trikotniki, ki jih zajame vihar nadzemne svetosti in nedolžnosti, v vijugasti obliki pričarajo figuro svete matere Marije, iz katere se rodi bitje, ki kot osrednja točka motiva povabi oko gledalca in v objemu svete družine tudi ostane.«

Poleg tega je pianistka Mojca posnela deset božičnih skladb za glasbeno spremljavo ob jaslicah skupaj s sošolko, flavtistko Laro Nemac iz Kopra pod mentorstvom profesoric Aleksandre Alavanja Drucker in Alenke Zupan.

Učencem in mentoricama OŠ Col ter Mojci Pregeljc čestitamo za projekt in želimo še veliko ustvarjalnih doživetij.

Silva Karim in Nadja Pregeljc

Oglejte si tudi