Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Center medgeneracijskega učenja Ajdovščina

Na Ljudski univerzi Ajdovščina že od leta 1959 izobražujemo mlade in malce manj mlade. V izobraževanje vseskozi vključujemo predstavnike vseh generacij. Zato smo se takoj odzvali povabilu Zveze ljudskih univerz Slovenije in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter ustanovili Center medgeneracijskega učenja Ajdovščina.
Medgeneracijsko sodelovanje je stoletja veljalo za nekaj povsem običajnega in samo po sebi umevnega. Posameznik se je z njim srečeval pretežno znotraj družin in osebnih stikov. Med različnimi generacijami so se tako spontano, neformalno in priložnostno prenašali znanja, veščine, kompetence, norme in vrednote. Danes učenje med generacijami ne poteka več le spontano ali znotraj družine, zato potrebuje širše spodbude in zahteva prenos znanja v širše socialno okolje. Delovanje uveljavljenega modela medgeneracijskega učenja dodatno onemogoča prostorska ločenost staršev in otrok od starih staršev ter drugačen način življenja.

Pogosto slišimo, da starejši ne razumejo mlajših in obratno. Razlike med generacijami še nikoli niso bile tako velike, kot so v današnjem času. Upravljanje raznolikosti, ki izvirajo iz medgeneracijskih razlik, predstavlja enega izmed večjih izzivov  sodobne družbe.  Medgeneracijsko učenje predstavlja eno pomembnejših sredstev za preseganje medgeneracijskega prepada in vodi v solidarnost in zaupanje med generacijami.

Ljudske univerze smo pri svojem delu prepoznale veliko potrebo po organiziranem in  ciljnem medgeneracijskem učenju. Zato smo se odločili, da ustanovimo 28 lokalnih Centrov medgeneracijskega učenja. Ti bodo različnim generacijam ponujali organizirane in strokovno podprte možnosti za izmenjavo izkušenj in znanj ter medsebojno učenje in druženje. Prepričani smo, da bodo organizirane učne aktivnosti učinkovito povezovale različne generacije in pozitivno vplivale na pogosto negativna stališča, ki jih imajo ljudje do pripadnikov drugih generacij,  zlasti starejših.

Z vzpostavitvijo Centrov medgeneracijskega učenja omogočamo organizirano in ciljno usmerjeno medgeneracijsko učenje različnih vsebin, ki jih potrebuje lokalno okolje. Skrbimo, da vključujemo vse generacije in ranljive ciljne skupine odraslih, kot so npr. odrasli s posebnimi potrebami, starejši, brezposelni … Zagotavljamo sodelovanje strokovno usposobljenega osebja, ki se profesionalno ukvarja z izobraževanjem odraslih. Medgeneracijsko učenje, katerega glavne značilnosti so prostovoljna udeležba, delitev vlog učenja in poučevanja, spreminjanje posameznika in skupnosti, povezujemo z učenjem v skupnosti.

Medgeneracijsko učenje je nujno potrebno dvigniti iz trenutnih razmišljanj, da se lahko le starejši od mlajše generacije učijo računalniških spretnosti. Centri medgeneracijskega učenja so zasnovani na partnerskem sodelovanju in bodo delovali kot mreže povezanih organizacij, ki v lokalni skupnosti združujejo člane posameznih generacij. V svojo mrežo vabimo društva, vrtce, šole, druge nevladne organizacije in podjetja. Partnerji centra bodo zagotavljali sodelovanje mentorjev prostovoljcev, ki bodo svoja znanja prenašali na drugo generacijo ter svojim članom oz. uporabnikom zagotavljali dostop do znanja in izkušenj drugih generacij.

Teden medgeneracijskega učenja je vseslovenski projekt, ki je nastal na pobudo Zveze ljudskih univerz Slovenije in ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.   Projekt so predstavili na prireditvi Sinergija za učenje 25. novembra 2013 v Ljubljani. Častni pokrovitelj projekta je predsednik RS Borut Pahor, projekt pa so podprli številni župani slovenskih občin in druge znane osebe. O pomembnosti medgeneracijskega učenja so spregovorili podporniki projekta, med njimi bivši predsednik RS, dr. Danilo Türk, priznana pevka Tinkara Kovač, gledališka igralka Zvezdana Mlakar,  direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik in evropska prvakinja v olimpijskem krosu, kolesarka Tanja Žakelj. Na okrogli mizi so ambasadorji projekta govorili o medgeneracijskih stereotipih in o pomenu medgeneracijskega povezovanja.

V tednu med 25. in 30. 11. 2013 smo tudi v Centru medgeneracijskega učenja Ajdovščina povezali v partnersko mrežo organizacije, ki vključujejo predstavnike različnih generacij. Častna lokalna podpornica našega Centra je Vera Kodrič, dolgoletna sodelavka Ljudske univerze Ajdovščina. S svojim življenjem in delom dokazuje, da je prava promotorka učenja v najširšem pomenu besede. Vodja projekta Centra medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi Ajdovščina Eva Mermolja pravi: »V Centru medgeneracijskega učenja Ajdovščina si želimo čim več pozitivnih ljudi, ki bi popestrili dejavnost centra s svojimi izkušnjami, druženjem in iskrivostjo. Zato partnerstvu posvečamo veliko pozornosti. V partnersko mrežo vabimo vse, ki želijo na kakršenkoli način prispevati v skupno dobro in sooblikovati pogoje za kakovostno in učno dejavnejše življenje na prostovoljski ravni.«

LUA

Oglejte si tudi