Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

27. Otroški parlament

V šolskem letu 2016/17 že sedemindvajsetič zapored poteka program ZPMS Otroški parlament. Po zaključenih izobraževanjih in delavnicah za mentorje in mlade parlamentarce ter uspešno izpeljanih šolskih parlamentih smo v sejni sobi Občine Ajdovščina ponovno izpeljali tudi Medobčinski otroški parlament na letošnjo temo: ''Otroci in načrtovanje prihodnosti''. Parlamenta se je, kot običajno, udeležilo 30 učencev osnovnih šol iz ajdovske in vipavske občine. Učence in mentorje je pozdravila predsednica MDPM Ajdovščina Kristina Valič, nagovoril pa jih je tudi ajdovski župan Tadej Beočanin.
Letošnji medobčinski otroški parlament so vodili učenci OŠ Šturje in varovanke CIRIUS-a iz Vipave. Predsedstvo v sestavi Mali Vidmar Vrabec, Andraž Fabjan, Urška Vidmar in Ema Škrlj je svoje delo odlično opravljalo in suvereno izpeljalo občinsko zasedanje. Mlade so po malici nagovorili tudi gostje: Egon Stopar, direktor KSD Ajdovščina, Polona Bratina iz MC Hiše mladih, Andreja Vister z Razvojne agencije ROD, Helena Harej iz Mladinskega sveta Ajdovščina ter Eva Mermolja iz Ljudske Univerze Ajdovščina. 

Otroci in gostje so govorili o letošnji temi in njihovim dosedanjim delom, pri čemer so se usmerjali na štiri podteme: vrednote, prihodnost, okolje ter 'Kakšni ljudje želijo postati?', gostje so mladim predstavili tudi možnosti, ki jih njihove organizacije ponujajo za mlade.

Ob razmišljanju o prihodnosti so mladi parlamentarci izpostavili zanimanje za okolje, reševanje konfliktov brez nasilja, ukvarjali so se s svojo samopodobo in načrtovanjem obveznosti, vsem pa zaželeli čim manj revščine. V zvezi z njihovo prihodnostjo jih najbolj skrbi, kje nadaljevati šolanje, da bodo dobili zaposlitev. Časi se hitro spreminjajo, pravijo, včasih pa jim je tudi težko povedati, kaj si mislijo, se pohvaliti in izpostaviti svoje talente. Glede okolja so zelo zavedni, zanima jih izboljševanje sveta in gradnja pozitivnih vrednost skozi odnose, glede na izbrano temo za naslednji otroški parlament ''Kaj lahko otroci storijo za mir na svetu'', pa se jim blagostanje in mir za vse zdita pomembni vrednoti.

V manjšem številu so se učenci naših šol udeležili tudi regijskega parlamenta, ki ga je v Ajdovščini vodila Mali Vidmar Vrabec iz OŠ Šturje. 

Maša Čibej, MDPM Ajdovščina

Oglejte si tudi