Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Človeška ribica v Hubeljski jami

Jamarsko društvo Danilo Remškar Ajdovščina obhaja letos 40-letnico delovanja. Prvi od dogodkov obeleževanja obletnice bo že jutri, v soboto, 2. aprila v Domu krajanov v Ajdovščini s predavanjem o raziskovanju kraških jam za potrebe vojske na soški fronti.

Kraški značaj večjega dela bojišča ob Soči je predstavljal veliko oviro za bojujoči se armadi, saj je bilo kopanje strelskih rovov izjemno zahtevno. Vojaki so za bivališča in zaklonišča v zaledju bojne črte začeli uporabljati tudi kamnolome in kraške jame, ki pa jih je bilo treba najprej poiskati in nato ustrezno predelati za vojaško uporabo. Za iskanje primernih jam, njihovo raziskovanje in predelovanje, je avstro-ogrsko poveljstvo ustanovilo posebne vojaške jamarske oddelke, v katere so napotili znane krasoslovce in jamarje, med njimi Pavla Kunaverja in Ivana Michlerja. Od maja do novembra 1917 sta v zaledju fronte raziskala in dokumentirala skupaj kar 106 jam, med njimi tudi Hubeljsko jamo. Ob pozornem proučevanju načrtov in fotografij, ki sta jih Kunaver in Michler vestno beležila, je avtor tokratne razstave Marko Simić naletel tudi na fotografijo, na kateri je kljub tedanji primitivni tehniki fotografiranja v enem od bazenov Hubeljske jame zaznal obrise, ki bi lahko bil močeril ali človeška ribica.

Zato so skoraj sto let pozneje ajdovski jamarji v največji tajnosti ponovno raziskovali Hubeljsko jamo in po več kot desetih dneh raziskav v zapletenem sistemu rovov, jam, sifonov in podvodnih jezer odkrili tudi človeško ribico. Pri raziskavah pred nekaj leti so ajdovski jamarji sicer potrdili obstoj življenja v jamah, saj so tedaj naleteli na vrsto jamskih hroščev, na morebiten obstoj močerila pa je že tedaj nakazovala najdba postranic, ki se prehranjujejo tudi z jajčeci samic človeške ribice, vendar se jim je močeril takrat očitno izmuznil. Tokrat so imeli več sreče.

Fotodokumentacijo o potrditvi obstoja močerila ali človeške ribice v jamskem sistemu izviru Hublja bodo jamarji razkrili ob jutrišnjem predavanju Marka Simića v Domu krajanov ob 20. uri. 

Oglejte si tudi