Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

PUM-ovci medse sprejeli tri živalske prijatelje

Udeleženci programa Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O) v Ajdovščini so sredi decembra dobili v skrb kuščarja iz vrste bradata agama, dva udeleženca pa sta začela program obiskovati skupaj s svojima psoma.
Na PUM-O dajemo velik poudarek razvoju posameznikove osebnosti in skupinske dinamike. Na pozitiven razvoj le-tega pa bistveno vpliva neposreden stik z  živalmi. Tako smo v sklopu projekta Skrbniki živali od gospe Nataše Mohorčič za en mesec dobili v skrb bradato agamo ter čričke in mokarje za njeno prehrano, za katere moramo tudi poskrbeti, da se bodo čimbolj namnožili. Pridružila pa sta se nam tudi dva kosmatinca, saj smo dva udeleženca spodbudili, da v program PUM-O pripeljeta svoja najzvestejša prijatelja, in sicer mešanko Lili ter aljaško malamutko Vendeto.
Odzivi na živali so izjemni in neprecenljivi. Udeleženci se ob božanju in pogovarjanju z njimi bistveno bolj sprostijo in umirijo, njihovo razpoloženje se hitro izboljša, stres z različnih področij se postopoma zmanjšuje, krepita se samozavest in motivacija za delo. S skrbjo za živali se udeleženci učijo tudi odgovornosti, skrbi za drugega, vzajemnega dajanja in prejemanja, kar je odlična šola za samostojno življenje. Poleg tega pa se je skupina PUM-Ovcev na ta način tudi bolj povezala, še več se pogovarjajo, povečala se je njihova stopnja empatije (vživljanje v čustva drugih), med njimi tudi ne prihaja do konfliktov.

Nekaj mnenj naših udeležencev o živalih na PUM-u:

»Naši psi so čustveni – ko občutijo naše težave, so vedno ob nas.«

»Menim, da je zelo dobro, da imamo živali, da jih lastnoročno primemo in s tem poskusimo premagati svoj strah do nekaterih živali.«

»Pes je žival, ki mi je najbolj všeč. Me sprosti, nasmeje in deluje pozitivno name.«

»Kuščarja sem se na začetku zelo bala, zdaj pa sem izgubila strah – ne popolnoma, ampak toliko, da ga pobožam in pogledam.«

Pridite tudi vi k nam in preživite dan ali dneve  z našimi živalmi. V bližnji prihodnosti nas bo obiskala celo kača, v skrb pa bomo dobili tudi želve.

Martina Bratina in Maja Lemut

Oglejte si tudi