Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Aleksandar Blaževski, dobrodošel 'u Wajdušni'!

V torek, 18. februarja 2014, je iz Skopja v Makedoniji na brniško letališče priletel Aleksandar Blaževski, naš novi EVS prostovoljec, ki bo s svojimi izkušnjami in znanjem bogatil delovanje na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina vse do 19. januarja 2015. V okviru Evropske prostovoljne službe (EVS) bo sodeloval v projektu Prosti čas otrok in mladih, ki je sofinanciran s strani Evropske komisije v programu Mladi v akciji, ki se je letos preimenoval v Erasmus+.
Devetindvajsetletni Aleksandar, ali na kratko Aleks, profesor geografije, je preprost in prijazen fant, ki rad dela z otroki, jim podaja usvojeno znanje in jim pripoveduje o dogodivščinah, ki jih je doživel na različnih potovanjih po svetu. Poleg poznavanja geografije, pa tudi zgodovine, ima Aleks še druga znanja. Obvlada namreč grščino, ki jo je študiral na eni izmed grških univerz, govori pa tudi angleški in italijanski jezik. Mladenič je tudi izjemen športnik - rokometaš, obožuje pohode v hribe in rad raziskuje gorovja, ko pa se umiri, se najraje zlekne in si prebere kakšno dobro knjigo ali prelista znanstveno revijo. Zaupal nam je, da občasno rad tudi kaj skuha, saj se je v turistični srednji šoli v Skopju naučil marsikaterega kuharskega trika.

Naš EVS prostovoljec se je že s prvim delovnim dnem hitro vključil v aktivnosti društva. Med zimskimi počitnicami je pomagal pri ustvarjalnih delavnicah in športnih aktivnostih za otroke, odzval pa se je tudi na povabilo Osnovne šole Danila Lokarja v Ajdovščini, kjer je v četrtek, 6. marca, učencem predstavil svojo domovino, jih učil osnov cirilice ter se z njimi pogovarjal o značilnostih Makedonije in Slovenije. V petek, 7. marca, je obiskal in razveselil še mlade iz PUM-a, sprejel pa je tudi povabilo Osnovne šole Šturje, Podružnične osnovne šole Podnanos in Osnovne šole Draga Bajca v Vipavi. Izkazal se je kot odličen pedagog, saj otroke vključuje v svojo predstavitev, jih kaj povpraša in se z njimi tudi nasmeje. Aleksu je bilo druženje z otroki izjemno všeč, nazaj v pisarno je vedno prišel neizmerno navdušen in poln energije, zato tudi druge šole vzpodbujamo, da povabijo in sprejmejo našega EVS prostovoljca medse ter mu prepustijo besedo.

Sara Šorc, MDPM Ajdovščina

Oglejte si tudi