Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Podjetništvo prihodnosti=socialno podjetništvo

V Ajdovščini, v okviru Tedna vseživljenskega učenja, je 14. maja o razvoju in značilnostih ter primerih dobre prakse socialnega podjetništva spregovoril Tomaž Stritar iz zavoda Uspešen Podjetnik.

Zakaj je pravzaprav socialno podjetništvo, podjetništvo prihodnosti?

Tomaž Stritar:" Zato, ker temelji na idejah družbe, izhaja iz neke inovacije, ki pomaga reševati neke družbene probleme. In prav ti problemi so lahko priložnost za podjetnike. Socialni podjetnik lahko postane vsaka pravna oseba, tisti, ki ga v družbi kaj moti in se ne želi samo pritoževati, ki si želi sprememb in ima dovolj moči, da svetu ponudi neke rešitve. Slovenija ima Zakon o socialnem podjetništvu, prav v teh dneh vlada tudi sprejema ukrepe za podporo socialnemu podjetništvu in s tem pomoč, ki jo lahko socialni podjetniki pričakujejo od države. V EU, ugotavljajo ekonomisti, se s socialnim podjetništvom zagotavlja do 7 % delovnih mest, deset krat več kot v Sloveniji (0,7 %). Se pa sektor socialnega podjetništva v Sloveniji zadnji dve leti bolj pospešeno razvija, tako da bo trenutek, ko bo država priskočila na pomoč z ukrepi - sistemom nagrajevanja, še pospešil širjenje takih podjetij."

Udeleženci delavnice smo dobili številne nove informacije in ideje o področjih socialnega podjetništva. To relativno mlado podjetništvo daje priložnost ranljivim skupinam ljudi in tako pomaga  posamezniku, da pridobi nove delovne veščine in se zato lažje zaposli.

Nives Derman

 

Oglejte si tudi