Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Mladinska izmenjava na temo odvisnosti

V času med 29. aprilom in 8. majem 2016, je v Ajdovščini potekala mladinska izmenjava v okviru projekta Erasmus +, Mladi v akciji, z naslovom »O. D. A. – overcoming drug addiction«. Trideset mladih, starih med 18 in 25 let (povprečno 23 let), iz Portugalske, Španije, Italije, Hrvaške in Slovenije je v času izmenjave spoznavalo področje odvisnosti in različne programe ter službe, ki delujejo na tem področju, pripravili so predstavitev o odvisnostih v svojih državah, izmenjavali izkušnje, izdelovali plakate ter druge projekte za ozaveščanje širše skupnosti o odvisnostih. Vsi udeleženci so bili zelo motivirani za delo v okviru tematike ter za vse aktivnosti.
Poleg teme so mladi spoznavali Ajdovščino z okolico, Ljubljano in Novo Gorico. Občino Ajdovščino jim je zelo nazorno predstavil župan občine Tadej Beočanin. O prijaznosti domačinov so se lahko udeleženci sami prepričali z delom na terenu, ko so pridobivali mnenja prebivalcev o odvisnostih, jih opozarjali na težave. Okusili so domačo vipavsko hrano na osmici na kmetiji Černigoj, se udeležili kresovanja, bili zelo navdušeni nad letali in predstavitvijo Pipistrela, ki jo je na duhovit način izvedla Taja Bascarol. V Ljubljani so si najprej ogledali predsedniško palačo ter bili na sprejemu pri predsedniku države Borutu Pahorju, nato so si ogledali Mestno hišo, kjer jih je sprejel župan MO Ljubljane Zoran Janković, za njim pa še generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic. Za kosilo so poskusili jedi po maroško v Skuhni, nato pa s Kralji ulic spoznali turistom neznano Ljubljano ter področje brezdomstva. En dan – petek dopoldan so udeleženci preživeli z uporabniki v centru Skupnosti Srečanje v Novi Gorici, kjer so skupaj pospravljali seno, pripraviti vrt na sajenje ter počistili hišo. Pri vračanju v Ajdovščino so se ustavili v Vipavskem Križu, ki jih je s svojo lepoto in zgodovino očaral.

Večeri so bili še posebej zanimivi in poučni, saj so udeleženci s pomočjo kvizov ter kulinarike predstavili države ter pokrajine, kjer živijo. Vsako srečanje, obisk, dogodek je pustil svoj pečat tako sami izmenjavi kot vsakemu udeležencu posebej.

Zahvaljujem se vsem, ki ste pripomogli k uspešni izvedbi izmenjave: osebju Mladinskega centra in hotela Ajdovščina, ki je udeležence gostil vseh 10 dni izmenjave, baru, ki je omogočil večerne zabave, ki so jih organizirali sami udeleženci ter tako širili poznavanje držav ter njihove prehrane, Pizzeriji Zmaj za prehrano (in vsakodnevne spremembe glede hrane), TICu Ajdovščina za pripravo gradiv in prospektov o Ajdovščini in okolici, Društvu zdravljenih alkoholikov Ajdovščina – Vipava za predstavitev ter podelitev zgodb z izkušnjami, Kmetiji Černigoj za pristno domače vzdušje ter vso hrano, Taji Bascarol iz Pipistrela za super predstavitev, direktorici Centra za socialno delo Ajdovščina, policistkama Policijske postaje Ajdovščina in vodjami zdravstvene vzgoje Zdravstvenega doma Ajdovščina za super predstavitev služb in programov (udeleženci iz drugih držav so bili navdušeni nad tem, koliko služb in programov imamo na voljo). Posebna zahvala županu Tadeju Beočaninu za sprejem ter predstavitev Ajdovščine, Mladinskemu svetu Ajdovščina za darila, vodji in obiskovalcem Mercatorja za možnosti predstavitve ter delitev mnenj. Posebna zahvala vsem vam, ki ste si vzeli čas za pogovor z našimi udeleženci - bili navdušeni nad sprejetostjo, dostopnostjo in pogovore z vami. Posebej pa se moram zahvaliti, poleg vodje slovenske ekipe Mete, ki je ves čas izmenjave vodila celotno skupino, udeležencem slovenske ekipe iz Ajdovščine in Mirna: Mojci, Katji, Rebeki, Marjanu in Tjanu, ki so pomagali k še boljiši izvedbi izmenjavi, pri reševanju vsakodnevnih dilem in težav. Še posebej pa hvala Mojci, Katji in Rebeki za vsa prevajanja, dogovarjanja, povezovanja.

Na koncu si sama najbolj želim, da bi nova spoznanja in znanja uspešno prenesli v vsakodnevno delo, hkrati pa da bi si vsi skupaj zapomnili to izmenjavo tudi kot predstavitev našega kraja mladim iz drugih držav, kot prijateljska vez, ki bo udeležence povezovala še leta in leta. In da se z njimi še kdaj kje srečamo.

Izmenjavo bomo podrobneje predstavili še drugim mladim, ker je to res super priložnost, da spoznaš različne teme, pomembne za mlade, druge ljudi, kulturne in družbene značilnosti posameznih držav.

Elizabeta Kotar, ZPK, Informativno-svetovalna pisarna Ajdovščina

Oglejte si tudi