Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne

Letošnji pohod Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne, ki je potekal v soboto 26. januarja, je slavil dvojni jubilej. Deseti izlet zapovrstjo ni bil zanimiv le za pohodnike, temveč tudi za ljubitelje duhovne in kulturne dediščine, saj letos mineva 200 let od prihoda duhovnika Vertovca v Podnanos.

Za dvojni jubilej so organizatorji (TD Podnanos in PD Podnanos v sodelovanju z Vinogradniškim društvom Šentjur) pripravili dve novosti: prvič letos se je pohod začel v Podnanosu, po krožni poti čez vipavske griče pa so se pohodnikom pridružili konjeniki.

Med osebnostmi, ki so Podnanosu, rojstnemu kraju slovenske himne vtisnile poseben pečat, je Matija Vertovec. Rodil se je 28. januarja 1784 v Jakulinih (Šmarje na Vipavskem). Po opravljenih bogoslovnih študijih je postal duhovnik in sprva služboval kot kaplan v Vipavi, potem na Planini nad Ajdovščino. Natanko pred 200 leti je bil Vertovec premeščen v takratni Št. Vid (danes Podnanos), kjer je deloval vse do svoje smrti.

Pohod, ki se ga je udeležilo okrog 150 pohodnikov, se je začel z mašo v cerkvi sv. Vida v Podnanosu.  Ob 9. uri so izpred Kulturnega doma Janka Premrla Vojka v Podnanosu krenili med vipavske griče in vinograde, skozi vasi Manče, Lože, Slap, Planina in Erzelj. Na Gočah je sledil  postanek za okrepčilo in poseben obisk. Pohodnike je nagovoril Matija Vertovec (v upodobitvi Vasje Starca, člana dramske skupine Ga pihnemo iz Podnanosa). Shodni govor 'Na binkoštni ponedeljek 1820 pri Sv. Hieronimu' je tudi prvi slovenski zapis o pohodništvu in pravilih obnašanja v gorah.

Z Goč se je pot nadaljevala skozi Podrago do Podnanosa. Novost letošnjega pohoda so bili konjeniki, ki so se skupaj s pohodniki podali na krožno pot. Sodelovala so društva konjenikov iz štajerske in vipavske.

V Marijini dvorani v Podnanosu se je dan sklenil s predavanjem o kulturi pitja vina, degustacijo in druženjem s predstavniki vinogradniških društev in vinskih kraljic. V programu so sodelovali predstavniki evropskega reda vitezov vina ter Katja Blagonja, aktualna vipavska vinska kraljica. Vertovec je bil poleg sejalca božje besede namreč znan tudi kot pospeševalec kmetijskih dejavnosti in plodovit pisec zlasti na področju vinogradništva in vinarstva. Druženje je v celoto sklenil in glasbeno obarval domači moški pevski zbor, ki nosi ime prav po duhovniku Vertovcu. 

Tako pohodniki kot zbrani predstavniki vinogradniške in vinske stroke so že na pohodu obljubili, da se v Podnanos vrnejo prihodnje leto, ki bo ponovno zaznamovano z jubilejem – 230. obletnico Vertovčevega rojstva.

ib

Oglejte si tudi