Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Tekmovanje osnovnošolskih ekip prve pomoči

Rdeči križ Ajdovščina je letos izvedel najprej lokalno in nato tudi regijsko preverjanje osnovnošolskih ekip prve pomoči. Ekipe sestavljajo učenci zadnje triade, ki skozi celo šolsko leto izpopolnjujejo svoje znanje v nudenju prve pomoči.
Ekipe so pomanjšana različica odraslih ekip, ki so usposobljene, opremljene in pripravljene, da se odzovejo ter nudijo pomoč v primeru večje naravne ali druge nesreče. Tako kot odrasli se tudi osnovnošolci učijo nuditi temeljne postopke oživljanja, uporabljati AED, zaustaviti hudo krvavitev, imobilizirati zlomljen ud itd., le da je snov zanje nekoliko prilagojena in se jim jo trudimo podati na čimbolj razumljiv način.

V tem šolskem letu so se v prvi pomoči usposabljale po ena ekipa na Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina in Osnovni šoli Šturje Ajdovščina ter dve ekipi na Osnovni šoli Draga Bajca Vipava. Ker sta se samo dve lahko uvrstili na regijsko preverjanje, smo organizirali lokalno tekmovanje, ki je potekalo na OŠ Šturje. Ekipe so se preizkusile v teoretičnem znanju iz prve pomoči in gibanja RK ter v praktičnem znanju. Pripravili smo jim tri delovišča z različnimi nezgodami, na katerih sta bila najmanj dva poškodovanca. Ekipe so imele 10 minut časa, da so kar najbolje oskrbele vse poškodovane na delovnem mestu. Otroci so navdušili z znanjem, zagnanostjo in pripravljenostjo pomagati. Žal sta se v nadaljnje tekmovanje lahko uvrstili le ekipi iz OŠ Draga Bajca in OŠ Danila Lokarja.

Regijsko preverjanje je potekalo 11. aprila na Osnovni šoli Danila Lokarja, kjer se je pomerilo osem osnovnošolskih ekip prve pomoči iz primorsko-notranjskega območja. Sodelovale so ekipe iz Tolmina, Izole, Ilirske Bistrice, Rakeka, Ajdovščine in Vipave. Najprej so se preizkusile v teoretičnem znanju iz prve pomoči in gibanja RK, nato pa še v praktičnem znanju. Oskrbeti so morale poškodovance na treh deloviščih, in sicer dva na delovnem mestu, kjer je scenarij predvideval, da je prišlo do pretepa na zabavi, dva na delovišču, kjer sta skupaj trčila dva rolkarja, ter tri poškodovane v požaru, ki je zagorel v kuhinji. Učenci so bili več kot uspešni in so pokazali veliko mero znanja. V prihodnje bomo držali pesti za ekipo iz Osnovne šole Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica, ki je zmagala na regijskem preverjanju in se je uvrstila na 8. državno preverjanje osnovnošolskih ekip prve pomoči, ki bo potekalo 10. maja na Debelem rtiču.

Irena Žgavc

Oglejte si tudi