Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Razvitje novega prapora ob 40. letnici PGD Col

»Kam le čas beži, kam se mu mudi, leto za letom gre, hitro tak mine vse….« prepevajo Štirje kovači v svoji pesmi. Tako letos mineva že štirideset let od ustanovitve prostovoljnega gasilskega društva Col.
Prostovoljno gasilsko društvo Col pokriva celotno območje Gore, od granate v Hrušici do Smrekove drage v Trnovskem gozdu. Področje ki ga pokriva, se razteza na suhem kraškem svetu, kjer ni tekočih voda ali večjih vodnih zajetij. Teren je precej strm in gričevnat, ponekod tudi skalnat in prepaden.

Največ požarov v štiridesetletni  zgodovini je bilo v naravnem okolju. Eden izmed večjih je bil gotovo požar na Križni Gori, še pred ustanovitvijo društva. Zgorel je tudi obrat Lipe na Žagi in ena izmed posledic tega požara je bila  selitev delovnih mest v dolino. Vsi ti omenjeni dogodki so bili eden izmed vzrokov, da se tudi na tem koncu Vipavske doline leta 1977 ustanovi gasilsko društvo. Poleg tega so  nekateri kraji oddaljeni od  poklicne gasilske enote tudi uro časa in več.

Začetki so bili precej težki pa tudi oprema in orodje je bilo bolj preprosto. Za gašenje požarov v notranjih prostorih niti nismo bili usposobljeni in ne opremljeni. Do leta 1998 v društvu nismo imeli vozila za gašenje z vodo. Takrat smo nabavili terensko vozilo Toyota, ki je še danes v uporabi, seveda pa so vse intervencije in leta naredile svoje, tako da kliče po zamenjavi. Seveda smo na vsako intervencijo odšli z dušo in srcem, da bi pomagali tistemu, ki je bil naše pomoči potreben, pa čeprav smo večkrat tvegali tudi lastna življenja. V večini primerov smo hodili gasiti samo travniške in druge požare v naravi, kaj več pa že ne, saj nismo imeli ustrezne opreme. Danes je tudi zakonodaja drugačna in nam nalaga vedno več obremenitev. Naši operativni člani se usposabljajo za nosilce izolirnih dihalnih aparatov na Igu pri Ljubljani, vsi pa so tudi zdravniško pregledani. Seveda se usposabljajo tudi za razne druge vrste nesreč tako na nivoju društva kot države. Tudi nesreče, ki se danes dogajajo niso več tako nedolžne, saj je v današnjem času vedno več strupov in strupenih plinov, ki se pri gorenju sproščajo. Zato moramo seveda najprej poskrbeti za lastno varnost in zaščito. Če pomislimo, da stane en usposobljen in opremljen gasilec približno štiri tisoč evrov, je to malo v primerjavi s ceno življenja. Društvo je danes sodobno opremljeno z vozili po kategorizaciji, operativci so ustrezno zaščiteni in usposobljeni, pa tudi prostori gasilskega doma so po adaptaciji leta 2005 večji in funkcionalni.

V soboto 4. februarja  smo imeli v prostorih šolske telovadnice svečan 40. občni zbor. Pregledali smo delovanje društva in njegovih delovnih teles v preteklem letu. Iz poročil je bilo razvidno, da društvo dobro dela, predvsem veseli dejstvo, da smo vse intervencije uspešno zaključili. Društvo daje velik poudarek na delu z mladino, kar je razvidno tudi iz rezultatov na raznih tekmovanjih na nivoju občine, regije in države. V društvo se je na novo včlanilo kar nekaj novih članov, predvsem mladih. Upravni odbor društva se je na eni izmed sej odločil, da na 40. obletnico društva razvijemo nov prapor. Dosedanjega smo imeli od leta 1987. S pomočjo donatorjev in članov društva se nam je ta želja tudi uresničila. Novi prapor je blagoslovil vojaški kurat g. Milan Pregelj, sicer tudi član našega društva. Častni predsednik društva g. Ivan Škvarč je predstavil simbole na novem praporu, društveni praporščak g. Jože Likar pa je, kot do sedaj s ponosom in skrbnostjo prevzel novi prapor. Prevzem novega prapora je pozdravilo tudi osem praporov iz prijateljskih gasilskih društev.  Našo obletnico bomo praznovali 27. avgusta z gasilsko parado, izidom društvenega zbornika ter kot se spodobi z gasilsko veselico in ansamblom Modrijani.

Gasilci in gasilke prostovoljnega gasilskega društva Col pa se zavezujemo, da bomo tudi v nadaljnje pomagali vsem in vsakomur, ki bo potreben naše pomoči.

Za PGD COL  Kristjan Polanc

Oglejte si tudi