Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Proaktivna kavarna v Ajdovščini

MC Hiša mladih je 21. oktobra 2016 gostila prvo Proaktivno kavarno v Ajdovščini, eno izmed enajstih, ki so se v preteklih dveh mesecih zvrstile po vsej Sloveniji. Vse v sklopu Mednarodnega tedna moderiranja »Ideje za naš kraj/naše mesto - s skupnimi močmi do bolj kvalitetnega življenja za vse« v organizaciji Društva moderatorjev Slovenije in ob pomoči Inštituta za mladinsko politiko, MC Hiša maldih ter Agencije M Servis.
Se sprašujete, kaj sploh je Proaktivna kavarna?

To je akcijsko naravnan proces, v katerem na ustvarjalen in sproščen način razvijamo ideje, ki jih imamo za večjo kakovost življenja v svojem kraju. Vsak udeleženec ima možnost bodisi prispevati svoje ideje in predloge za nove projekte bodisi pomagati drugim udeležencem razvijati njihove ideje, ki bi lahko doprinesle k bolj kakovostnemu življenju v Vipavski dolini. Na ta način spoznamo in izkusimo način proaktivnega in vključujočega skupinskega dela, v katerem je vsak glas slišan in zaželen.

Kako proaktivna kavarna poteka?

Metoda proaktivne kavarne ustvarja prostor, kjer lahko posamezniki predstavite projekte ali ideje, preostali pa vam jih skozi kreativne in k akciji naravnane pogovore pomagamo razviti.

Udeleženci sodelujete kot: pobudniki, ki imajo idejo, iniciativo ali projekt, ki lahko pripomore k višji kakovosti življenja (ter za katerega želite dodatne podpore ali pomoč) ali podporniki, ki želijo podpreti druge pri razvijanju pobud. Po predstavitvi idej si vsak pobudnik izbere svojo mizo, podporniki pa se mu pridružijo in oblikujejo omizja, vsako omizje razvija eno idejo. Sledijo 3 runde pogovorov po 20-30min, vodenih z vprašanji, ki pomagajo poglobiti in fokusirati razmišljanje. Zasedba omizij se vmes dvakrat menja, kar pomeni, da vsak podpornik lahko prispeva k 3 različnim projektnim idejam. Medtem ko se udeleženci v sproščenem vzdušju selijo od mize do mize, se pogovori med seboj povezujejo in nadgrajujejo, ideje med seboj oplajajo, udeleženci pa drug drugemu nudijo nove poglede in uvide o vprašanjih in temah, ki so pomembne v njihovem življenju v skupnosti. Ideje razvijamo v globino in širino, iščemo vire, razmišljamo o nadaljnjih korakih na poti k izvedbi. Tako vsak soustvarja te projekte in prispeva svoj kamenček v mozaik. Cel proces traja približno tri ure, število možnih idej, ki se na eni delavnici lahko razvijajo, pa je odvisno od števila udeležencev - več ko je udeležencev, več idej je možno razvijati.

Teme na dosedanjih delavnicah so bile zelo različne; od večgeneracijskih centrov, drevesnih parkov, kolesarskih stez, izmenjave semen, urejanje pešpoti, podjetniških središč do oskrbe z lokalno hrano. Udeleženci so bili iz vseh generacij, različnih poklicev in izobrazb.

Kaj pridobite?
Navdih in (za)upanje – dragoceni valuti v teh intenzivnih časih, iskreče pogovore in nove perspektive, sodelovanje in dialog ter motivacijo za spremembe, pomoč za vaše ideje ali radost ob pomoči drugim, priliko, da prenahamo jamrati, da izstopimo iz pasivnosti in se aktiviramo tam, kjer imamo največ vpliva – na lokalni ravni

Proaktivno kavarno v Ajdovščini smo moderirale Natalija Vrhunc, Anita Troha Ferjančič in Mgadalena Fabčič.

Postala je večer tkanja pozitivnih povezav in inspirativnih misli, ko smo delale na 2 projektih v prijetnem, sproščenem, ustvarjalnem vzdušju (presenetljivo je bila skupina čisto ženska).

Razvijale smo 2 ideji:

Kako v občini Ajdovščina spodbuditi participacijo občanov v razpravi o viziji razvoja lokalne skupnosti ter kako dvigniti nivo estetskega zaznavanja okolja prebivalcev Vipavske doline. Vzdušje je bilo izjemno, ena udeleženka je na koncu rekla, da je 'Kot da bi bile že od nekdaj skupaj.'

Vtisi ob zaključku:
'Fajn energija, veliko pozitive.'

'Odhajam z okrepljenim zavedanjem, kako pomembno si je vzeti čas za razmislek.'

'Dobila sem potrdilo, da je v sinergiji moč. Vsi smo nekaj dobili.'

'Odnašam spoznanje, da je treba štartati iz sebe, kaj so moje vrednote, moj ogenj.'

'Super družba. Rada bi uporabila ta način za čim bolj različne publike.'

Odšle smo z lepim občutkom in nasmejane, kar se vidi tudi na skupinski fotografiji:)

In ker smo ob koncu slišale izjave kot "Kdaj bomo ponovili? in "Tri ure izključno pozitive že dolgo nisem doživela!",

Torej, če ste vsi pozitivno naravnani ljudje z idejami ali tisti, ki želite v razvoju idej aktivno sodelovati, vbčjeni v drugo proaktivno kavarno v Ajdovščini, 29. novembra 2016, ob 17:30, v MC Hiša mladih.

»Ideje za naš kraj - s skupnimi močmi do bolj kakovostnega življenja za vse«

Poiskali bomo najizvirnejše ideje, kako izboljšati kakovost življenja v lokalnem okolju, in način, kako te ideje uresničiti.

Program proaktivne kavarne:
17.30-18:00: Odprtje srečanja in predstavitev pobud
18.00-20:00: Trije cikli omizij za razvijanje pobud (z vmesnim odmorom)
20.00-20:30: Skupna žetev rezultatov
20.30: Zaključek

PRIJAVE: Število mest je omejeno, zato se prosimo prijavite na: magdalena.fabcic@gmail.com do 28.11.2016.

Dobrodošli v družbi ustvarjalnih ljudi, ki nam ni vseeno!
MF

 

Oglejte si tudi