Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Posvet Planinske zveze Slovenije v Ajdovščini

Planinsko društvo Ajdovščina je 10. novembra 2016 gostilo enega izmed šestih posvetov Planinske zveze Slovenije. Posveta so se udeležili člani planinskih društev s Primorske, Notranjske in Obale. Prisotne sta na začetku pozdravila g. Bojan Rotovnik, predsednik PZS, in predsednik Planinskega društva Ajdovščina g. Cvetko Ušaj ter jim zaželela uspešno delo. Posvet so vodili strokovni sodelavci Planinske zveze Slovenije skupaj z g. Rotovnikom.

Najprej so bile predstavljene aktualne planinske teme in prireditve s prihajajočimi aktivnostmi in povabilom k sodelovanju pri različnih projektih kot so Dan slovenskih planinskih doživetij, Brati gore, Slovenija planinari,...  Med zadnjimi prireditvami v tem letu  bo  Svečana podelitev najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za leto 2016, ki bo 3. decembra v Lendavi. Priznanje bo prejel tudi član našega društva g. Anton Kreševec. Ajdovsko planinsko društvo bo v aprilu 2017 gostilo vse planince iz naše države, saj bo soorganizator Skupščine Planinske zveze Slovenije.

Zelo zanimiva tema je govorila o planinskih poteh. Iz poročila je razvidno, da imajo planinska društva v Sloveniji  po katastru v oskrbi 10.065 km poti, od tega na Planinsko društvo Ajdovščina odpade cca 104 km, za katere vzorno skrbijo markacisti našega  društva. V letu 2015 je bilo za obnovo in vzdrževanje planinskih poti v Sloveniji porabljeno 139.500 EUR (sredstva PD, prispevki donatorjev, sredstva PZS). Donacija Slovenske vojske in Policije v obliki helikopterskih prevozov opreme je znašala 72.000 EUR. Poleg tega je bilo pri obnovi in vzdrževanju planinskih poti opravljeno 33.449 ur prostovoljnega dela. Pogovor je potekal tudi o tem, kako naj planinska društva ravnajo v primeru poškodovanih planinskih poti in usposabljanju markacistov, ki zanje skrbijo.

G. Rotovnik je predstavil Zakon o planinskih poteh, ki ureja pogoje za gradnjo, vzdrževanje in označevanje planinskih poti, pogoje za njihovo nemoteno in varno uporabo ter druga vprašanja povezana z njimi. Povedal je, da se pri izvajanju zakona uporabljajo predpisi, ki urejajo rabo gozdov, urejanje prostora, graditev objektov in ohranjanje narave. Največ časa pa je posvetil predstavitvi skrbniške pogodbe s skrbniki poti. Šele s sklenitvijo tega sporazuma med Planinsko zvezo Slovenije in planinskimi društvi bo stanje pravno formalno zaključeno.

Predstavljeno je bilo turno kolesarstvo, ki postaja  vse bolj priljubljena športna dejavnost. V juniju 2016 se je uradno odprla 1800 km dolga krožna Slovenska turnokolesarska pot (STKP). Razdeljena je na 41 etap in 109 kontrolnih točk, med njimi je tudi 52 planinskih koč. Skupni vzpon znaša skoraj 50.000 višinskih metrov. Veliko lepega je bilo slišati o turnokolesarski trasi, ki poteka po Vipavski dolini in Gori.

Na posvetu so bile predstavljene tudi druge teme in sicer o povezovanja društev v lokalno okolje, o sodelovanju na raznih razpisih, članarini, o zlorabah v športu, o pravilni organizaciji izletov in o udeležbi na delavnicah, ki jih za planinska društva organizira zveza. Vse z namenom, da bi olajšalo delo vodstvom in v zadovoljstvo vseh članov društva.

Ob koncu, so se v prijateljskem klepetu, odprla še številna vprašanja in pobude. Nekatera so našla odgovor, druga pa bodo morali počakati do naslednjič. S prisrčnim stiskom roke in željo po varnem koraku v planinah in srečni poti domov, so si udeleženci zaželeli nasvidenje.                                 
mg

Oglejte si tudi