Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Od vrtnarske delavnice do vrtnarske tržnice društva Sožitje

Ljudje v društvu, ki jih lahko poimenujemo tudi varovanci, so osebe z motnjami v duševnem razvoju (OMDR). Res je, da to pomeni iti skozi večje preizkušnje, prenesti več strpnosti, razumeti odpovedovanja in srce odpreti večji veličini ljubzeni. Kljub temu pa lahko (gleda na njihove zmožnosti, sposobnosti, želje, mnenja) izražajo svoje danosti, v vsem svojem bistvu in delovanju, ki ga v naši družbi vedno bolj imajo.

Pri nas se veliko dogaja, med vrsto dogajanj tudi vrtnarjenje. Marca letos smo v prostorih Društva Sožitje v Vipavi imeli vrtnarsko delavnico. OMDR – udeleženci vrtnarske delavnice, so se s posebnim žarom v očeh in mavrico v njihovih srcih prepustili sajenju večim vrstam paradižnika, prav tako večim vrstam paprike in naredili kar nekaj podtaknjencev rožmarina. Kar spotoma pa omenjam, da so se 19. marca 2016 udeleženci našega društva udeležili tudi vrtnarske poklicne delavnice pri Vidi Jejčič vrtnarije v Vipavskem Križu. Iskrena hvala njej in že vnaprej iskrena hvala tudi ostalim izvajalcem poklicnih delavnic. OMDR so se v vrtnariji v Vipavskem Križu tudi praktično zelo dobro odrezali. Bravo.

Naša vrtnarska zgodba pa še ni končana. Šele začela se je. Najprej z dobro idejo, zlato voljo, mini delavnico, polno iskrenega veselja in toplega sodelovanja, ki je našla pot naprej. Naše sadike (iz obeh delavnic in morebiti tudi nekaj doniranih) so namenjene prodaji v obliki prispevkov (za julijsko letovanje v Fiesi) v Mercator centru v Ajdovščini. Konec aprila 2016 nameravamo izpeljati vrtnarsko tržnico, ki bo potekala cel dan, v avli Trgovskega centra. Vljudno vabljeni!

Seveda ima naša vrtnarska delavnica več pomenov in namenov. Povezovati vse ljudi, graditi prijateljsko srce, dajati OMDR vedno večjo možnost, da so lahko tudi v vrtu dejavni, in ne nazadnje, da lahko s prispevki aktivno preživijo morske dni v Fiesi. Iznajdljivo in domiselno.

OMDR – res, super ljudje, med katerimi me življenje vedno bogato obdari. Kljub njihovim zdravstvenim preglavicam so to močni ljudje, tudi s svojimi izrazitimi darovi. Dejstvo je, da so tudi oni z nami z globokim smislom, so vedno bolj prav videne osebe, ki so v svoji polnosti sposobne osmišljati sebe in druge okrog njih.

 

Društvo Sožitje Ajdovščina - Vipava,

Katja Krkoč

 

Oglejte si tudi