Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Kako se spoprijeti z nasiljem med otroki?

V petek in v soboto, 17. in 18. maja 2013, je v Otroškem letovišču Pacug pri Portorožu potekal seminar za vodje letovanj s poudarkom na postopkih ravnanja z nasilnimi otroki, identifikaciji nasilja in odgovornosti pedagoškega vodje, ki ga je organizirala Zveza prijateljev mladine Ljubljana Vič – Rudnik.

Seminarja so se udeležili tudi naši pedagoški vodje in z znanjem, ki so ga pridobili, oplemenitili delo za pomoč mladim in otrokom, ki ga izvaja Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina.

Ob prihodu je udeležence najprej nagovoril predsednik NOPLČ pri ZPM Slovenije – Vinko Hostar. Nato je o nasilju (na otrocih) spregovorila Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic. Pozneje pa je Liana Kalčina, predsednica NO za otrokove pravice pri ZPMS, povedala nekaj stvari še o mednarodnih standardih v zvezi z nasiljem.

V soboto so bili vodje letovanj poučeni o tem, kako postopati ob odkritju nasilja med ali nad otroki. O omenjeni temi so spregovorile Barbara Jenkole Žigante, okrožna državna tožilka iz tožilstva Krško, Mirjam Repovž, policistka kriminalistka na SKP PU Novo mesto, in Sonja Žugič, regijska koordinatorica za nasilje v Posavju. Kasneje je imela Karin Crnek, certificirana INLPTA coachinja, še predavanje o odgovornostih, dilemah in izzivih pedagoškega vodje. Svoje zaključne misli pa je izrazila Urška Vrtačnik, sekretarka ZPM Ljubljana Vič - Rudnik.

Naši pedagoški vodje so bili nad seminarjem navdušeni, saj je bil zaradi aktualne in včasih tudi 'tabu' teme izjemno zanimiv in poučen. Obogatili so svoje znanje na področju nasilja in se v ta problem tudi poglobili. Sedaj so pripravljeni na nove izzive ter na pomoč tistim, ki so pomoči resnično potrebni. Našim vodjem želimo še naprej uspešno delo z otroki in mladostniki!

 

Sara Šorc, MDPM Ajdovščina

Oglejte si tudi