Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Izročilo v plesu, pesmi in besedi

Društvo Most – Univerza za tretje življenjsko obdobje je v petek, 21. aprila v dvorani Ljudske univerze Ajdovščina predstavilo kulturni projekt 'Izročilo v plesu, pesmi in besedi'.

Letošnji projekt je že peti po vrsti. Zamisel in pobuda za tesnejše povezovanje, sodelovanje in soustvarjanje med dejavnostmi znotraj društva se je rodila pred petimi leti v krožku ustvarjalnega pisanja. Od takrat so v skupnih projektih s krožkom sodelovali že likovne skupine, plesalke Ajde, klekljarice, kamnoseki, zgodovinski in umetnostnozgodovinski krožek.

V središču letošnjega projekta in prireditve je bilo ljudsko izročilo v plesu, ki ga v društvu predstavlja folklorna skupina. Sodelovali so še krožek ustvarjalnega pisanja, zgodovinski in umetnostnozgodovinski krožek. Folklorna skupina v okviru UTŽO deluje že osmo leto. Druži jih ljubezen do ohranjanja plesnega izročila na Primorskem. V tem študijskem letu pleše šest parov. V teh letih so se z mentorico Silvano Bajc uspeli naučiti kar 32 plesov, združenih v šest spletov, ki so jih v preteklosti plesali na Primorskem od Trente do Istre. Na prireditvi so zaplesali tri splete. S harmoniko sta jih spremljala Slavko Likar in Simon Štokelj. Pevka Ana Štokelj pa je ob spremljavi harmonike zapela dve ljudski pesmi.

Na prireditvi so zaplesali tudi učenci OŠ Šturje, kjer mentorica Polona Juretič za učence od 1. do 3. razreda vodi krožek 'Ljudski plesi in igre', ker čuti odgovornost, da naše bogato plesno dediščino preda naprej mladim rodovom. Videli smo, kako otroci uživajo v živahnih ritmih starih plesov, kot sta npr. špicpolka in rašpla.

Na prireditvi, ki jo je vodila in povezovala prof. Ivana Slamič, so se plesni nastopi obeh folklornih skupin prepletali z besedili, ki so jih iz svojih spominov in lastnega doživljanja plesa napisali člani krožka ustvarjalnega pisanja.

Društvo Most je ob zaključku in predstavitvi projekta izdalo tudi zbornik, v katerem so objavljeni prispevki vseh sodelujočih skupin, te so vsaka s svojega zornega kota osvetlile ljudsko izročilo. V knjižici je mentorica zgodovinskega krožka prof. Zdenka Žigon predstavila kulturno dediščino vseh vrst, ki je nastajala na našem področju in se je po zaslugi raziskovalcev, zbiralcev in zapisovalcev ohranila za nas in zanamce. Mentorica umetnostnozgodovinskega krožka dr. Irene Mislej je v svojem prispevku prikazala likovne upodobitve plesa v kiparstvu in slikarstvu, saj se je, kot je zapisala, človek v žalosti in veselju izražal s svojim telesom in sta bila gib in zvok vedno njegov spremljevalec. Mentorica ustvarjalnega pisanja prof. Ivana Slamič, ki je uredila zbornik, se je s člani svojega krožka sprehodila skozi svetovno in slovensko literaturo. Skupaj so ugotavljali, kakšno vlogo ima ples v literarnih delih. Člani ustvarjalnega pisanja so kot v prejšnjih projektih tudi tokrat ustvarjali lastna besedila na izbrano temo. Na temo plesa so nastala prozna in pesemska besedila članov krožka Dragice Čuk Novak, Dore Čehovin Jež, Dore Furlan, Bogdana Trohe in Marjete Žigon. »Iz spomina za bralčevo iskanje novih spominov,« je zapisala njihova mentorica.

M.C., foto Fedor Tomažič

Oglejte si tudi