Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Dnevni center na RK

Na Rdečem križu Ajdovščina z valentinovim odpiramo dnevni center, v katerem bo mogoče popiti skodelico čaja ali kave, uporabljati dva računalnika in brezplačni internet, posedeti na kavču in pogledati televizijo, prebrati kakšen časopis, se udeležiti delavnice ali predavanja ter se informirati o trenutnih ugodnostih in akcijah.
Odprt bo vsak dan od 8. do 12. ure  od 15. februarja dalje na našem naslovu Tovarniška 3 g, Ajdovščina. Želimo si, da bi center postal prostor druženja, izmenjave izkušenj, iskanja rešitev, opore. Namenjen bo čisto vsem, še posebno pa si želimo, da bi bile vsebine dobrodošle socialno šibkejšim. Socialno ogroženi bodo po vnaprejšnjem dogovoru v centru lahko pojedli tudi podarjeno toplo kosilo.

Poleg vsakodnevnega druženja, bomo organizirali tudi različne delavnice in predavanja. Ob tem vabimo vse, ki bi bili pripravljeni prostovoljno deliti svoje znanje v našem centru, da nas pokličete na 051 430 722 ali nam pišete na ajdovscina.ozrk@ozrks.si. V nadaljevanju vam ponujamo kratek pregled dogodkov, ki jih pripravljamo:

Čajanka in presna čokolada

Vabimo vas, da se nam pridružite v torek, 14. 2., ob 13. uri na čajanki, ki bo namenjena pogovoru o tem, kakšne vsebine bi si želeli v dnevnem centru. Ob enem bomo 1,2,3 izdelali presne čokoladne srčke, s katerimi se bomo posladkali oziroma jih boste lahko odnesli s seboj in z njimi razveselili vaše najdražje.

Sveža zelenjava na okenski polici

Zakaj bi trpeli pomanjkanje vitaminov in mineralov pozimi, ko na vrtu, njivi, drevesih vse še spi?! Rešitev je preprosta, hitra in se ponuja kar na okenski polici: kalčki!

Kalčki so kaljena semena. Prvi pogoj za kaljenje pa je, da mora biti seme živo, netretirano s kemikalijami oz. kakršnimi koli zaviralci življenja, torej ekološko čisto. Kalimo lahko žitna semena,  semena stročnic in semena skoraj vseh vrst zelenjave. Seznanili se bomo z osnovami: kako začeti, kaj potrebujemo za kaljenje-pripomočke, ki jih ima vsako gospodinjstvo, in v živo boste lahko poskusili različne vrste kaljenih semen v različnih gurmanskih kombinacijah (mmm...) Nekatera kaljena semena – kalčke - jemo surove, presne. Nekatere moramo pokuhati, da se s temperaturo izločijo snovi, ki niso dobre za človeški organizem. Vsa nakaljena semena pa so živ, nepredelan vir vitaminov, mineralov in drugih za človeka dobrodejnih snovi, predvsem pa žive energije, potrebne za življenje. Avtorica delavnice je izkušena gojiteljica kaljenih semen. Potekala bo v torek, 14. februarja, ob 18. uri.

Šiviljska delavnica

Vam doma ostajajo oblačila, na katerih bi bilo potrebno le zakrpati luknjo, ponovno zašiti obrobo, popraviti zadrgo in podobno, vendar ne veste, kako bi to storili. Vabimo vas, da nas obiščete na šiviljski delavnici v sredo, 22. 2., od 16. do 17. ure ter ta oblačila prinesete s seboj, da jih bomo s skupnimi močmi pokrpali. Zatem bo šiviljska delavnica potekala vsako sredo v istem terminu. Spoznali se bomo z osnovami šivanja in šivanja na šivalnem stroju, v nadaljevanju pa boste lahko tudi že sami ustvarjali nove majčke, torbe in podobno. Delavnico bo izvajala izučena šivilja.

Lepopisje ali kaligrafija

Kako sebi in drugim polepšamo dan z lepo napisanim voščilom za rojstni dan, (osebni) praznik, pismom, priznanjem, diplomo...

Lahko pišemo s posebnimi pisali - peresi, ki imajo zašiljeno konico, ali se posebej potrudimo in pišemo z dvema ali več pisali hkrati. Lahko posebej ozaljšamo začetno črko in ji namenimo večji prostor, odvisno od našega namena. Skratka, dovolimo si, da nas znanje o kaligrafiji popelje na potovanje o še neraziskanih ustvarjalnih poteh domišljije s preprostimi pisali, ki jih že poznamo, in tudi z novimi, ki jih do sedaj mogoče še nismo imeli v rokah.

Ob prijavi vam zagotovimo vse potrebne pripomočke. Lahko pa prinesete tudi svaja pisala, različne vrste gladkega papirja, risalni blok, akvarelne barvice, suhe barvice, kaligrafska peresa, flomastre... Za prikaz več vrst in načinov pisanja in risanja črk, ki deluje kot ples po papirju, se bomo potrudili skupaj na eno- ali dvodelni delavnici – odvisno od zanimanja. Trajanje delavnice je cca. 3 ure. Primerna je tako za začetnike in tiste z nekaj predznanja.

Avtorica delavnice je izkušena kaligrafinja. Potekala bo v torek, 21. 2., in torek, 28. 2., ob 18. uri.

Feng šuj (v kitajskem jeziku dobesedni prevod “voda in veter”) ali po slovensko: Ustvarjanje harmonije v prostoru

Datum in kraj delavnice: torek, 7. in 14. marec 2017 ob 18h, učilnica Rdečega križa v Ajdovščini, Tovarniška 3g (pri gasilcih)

Gre za dvoje srečanj: na prvem, bolj teoretičnem, se bomo seznanili z vzhodnjaško modrostjo feng šuj. Na drugi delavnici feng šuja pa boste akterji vi! To je praktično-izkustvena delavnica, ki vam bo dokazala, zakaj se v nekem prostoru počutite dobro in zakaj vam nek drug prostor v stanovanju ali restavraciji povzroča slabo stanje v telesu.

Predavanje in delavnica sta primerni za vsakogar, ki je že dovolj občutljiv na spremembe energij v prostoru ali pa si želi izboljšat svojo kulturo bivanja, tudi estetsko in zdravstveno. Lahko se udeležite le predavanja. Za uspeh na delavnici pa je predpogoj obisk predavanja. Predavanje bo potekalo v torek, 7. marca, od 19. do 21. ure, in delavnica v torek, 14. marca, od 19. do 21. ure.

Lepo vabljeni!

Irena Žgavc

Oglejte si tudi