Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Ajdovski planinci so zborovali

V petek, 26. februarja, so se zbrali ajdovski planinci na svojem letnem občnem zboru, ki je bil letos tudi volilni, izbrali so namreč nov upravni odbor, častno razsodišče in nadzorni odbor.

Kot je v navadi, je planinsko srečanje obogatil kulturni program. Letos so nastopali učenci OŠ Danila Lokarja Ajdovščina s prisrčnim programom. Spremljale so jih učiteljice in učitelj. Zahvaljujemo se jim za trud in čas, namenjen otrokom in planincem. S pesmijo je prisotne razveselil zbor Šumljak, ki je pogosto gost planinskih srečanj. Planinci so se razveselili prisotnosti g. župana Tadeja Beočanina. Njegove spodbudne besede so zvenele kot pohvala za delo, prizadevanja in kot kažipot v prihodnje. Nekateri planinci so po svojem delu izstopali iz povprečja, zato so prejeli priznanja Planinske zveze Slovenije. Srebrni znak Planinske zveze Slovenije je prejel Robert Kovač  za svoje delo v Gorski reševalni službi in v drugih akcijah Planinskega društva.

Bronasti znak Planinske zveze Slovenije so prejeli: David Semič, Cvetka Černigoj, Ožbej Marc in Evgen Sever. Posebno priznanje Planinskega društva Ajdovščina je prejel Boštjan Mikuž za svoje velike dosežke na področju alpinizma, za preplezane nove smeri. Nekatere utrinke poti, ki sta jih opravila s prijateljem Dejanom Korenom, je slikovno prikazal. Obrazložitve dobitnikov priznanj so prebrale učenke 7. razreda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina pod vodstvom profesorice Dolenčeve. V uradnem delu srečanja so sledila poročila vodij sekcij PD Ajdovščina. Predsednik društva Bogdan Kodele je v svojem pregledu delovanja poudaril, da je bilo v preteklem letu namenjenih veliko prostovoljnih ur in materialnih izdatkov obema kočama, in sicer na Čavnu in pod Golaki. Menil je, da je upad članstva povezan tudi s povišanjem članarine. Narava, njene zakonitosti in bogastvo je del planincev. Prav tako je del njihovega delovanja skrb zanjo. Mirko Soban, vodja odseka za varstvo gorske narave, je v svojem poročilu poudaril, da so planinci opozarjali na nedovoljeno vožnjo po planinskih poteh. Predstavil je, da je posebna skrb namenjena planinskim potem, vodenju osnovnošolskih učencev na pohodih in poučevanju o naravi in o skrbi zanjo. Prav tako je Mirko Soban, vodja markacijskega odseka. V svojem poročilu je poudaril, da so v preteklem letu postavili nekaj novih smernih tabel, pripravili pripomočke za potek markacijskega tečaja, ki je potekal na Čavnu, in sicer v maju, v organizaciji PZS. Samo za delo na terenu je bilo opravljenih več kot tristo ur prostovoljnega dela. Dva markacista sta se udeležila tečaja za markaciste, eden je obiskoval nadaljevalni tečaj, en markacist je bil na tečaju za rokovanje z žago. O delu alpinistične sekcije je poročal Boštjan Mikuž. Njihovo delo je pestro in zanimivo, vendar težko. V letu 2015 je bilo opravljenih 382 alpinističnih vzponov in pet skupnih tur.

Najvidnejši vzponi v preteklem letu so bili:

  1. Mangart, Damoklejev srb, sta preplezala Tine Andrejašič in Dejan Koren;
  2. Mangart, Čiračara, sta prav tako preplezala Tine Andrejašič in dejan koren;
  3. Veliko Špičje, Vrtiljot, sta preplezala Boštjan Mikuž in Rok Kurinčič;
  4. Toffana di Rozes, Cosnstantini Appollnio, sta preplezala Boštjan Miukuž in Dejan Koren;
  5. Triglav, Helba+Ladja sta preplezala Tine Andrejašič in Miha Močnik;
  6. Jerebica, Koprivni cvet, sta preplezala Boštjan Mikuž in Rok Kurinčič;
  7. Patagonija, Cerro San Lorenzo, NO FIESTA, so preplezali Boštjan Mikuž, Dejan Koren in Rok Kurinčič;
  8. Kovk, Kowk Locals, sta preplezala Vid Štrancar in Jure Uršič;
  9. Jerebica, Vaja con dios, so preplezali Boštjan Mikuž, Anej Kodele in Nejc Kurinčič.

Alpinisti so opravili še druge aktivnosti, ki dokazujejo, da so zagnani in delavni. Vladimir Lemut je poročal o delu vodniškega odseka. V preteklem letu so organizirali 31 planinskih pohodov, ki se jih je udeležilo 1030 pohodnikov. Zelo obiskani so pohodi na Čaven in na Golak. V odseku je osem vodnikov, z A- in B-kategorijo. Trudijo se, da bi bilo lepo na pohodih vsem planincem, ki se jim pridružijo. Posebno pomembno je delo Gorske reševalne zveze Slovenije – skupine v Ajdovščini, ki deluje pod Matično postajo Tolmin. O delu je napisal Robert Kovač.

Skupina v Ajdovščini je v preteklem letu posredovala 9-krat, in sicer od Nove Gorice do Podnanosa.

Skupina šteje sedemnajst članov, od tega je pet članov z licenco; od teh sta dva reševalca letalca in dva inštruktorja. V skupini deluje tudi zdravnik - letalec. Eden od inštruktorjev je član Komisije za reševalno tehniko in član izpitne komisije Gorske reševalne službe Slovenije. Še bi lahko naštevali prizadevanja in znanje, s katerim bi nam člani pomagali, če bi prosili za njihovo pomoč, ko bi nam bilo hudo.

Če bi objavili natančno poročilo gospodarske komisije pri Planinskem društvu v Ajdovščini, ki ga je pripravil Silvan Kompara, bi presodili, koliko prostovoljnega dela je bilo vloženega v obe koči, na Čavnu in pod Golaki. Na Čavnu se je za kočo postavilo jekleno stopnišče s podestom, ki vodi v prostor nad jedilnico. Aktivnosti so potekale za projekt za izgradnjo električnega voda s Predmeje na Čaven.

Tudi pri koči pod Golaki se je marsikaj napravilo. Tam sta velik problem voda in sanitarije. V prihodnje bomo poskušali rešiti tudi ta dva problema. Jože Vodopivec, predsednik Planinske sekcije v Kamnjah, je poudaril, da je delo sekcije usmerjeno na Malo goro in aktivnosti okrog nje. Ponosni so na pohod na velikonočni ponedeljek, ki se ga udeleži veliko domačih in tujih pohodnikov. Sodelujejo pri izvedbi gorskega teka. Organizirajo različne pohode krajanov v okolico in sodelujejo z nekaterimi planinskimi društvi, tudi s planinci iz Benečije.

S posebnim veseljem so prisotni prisluhnili poročilu orientacijske sekcije na OŠ Dobravlje. V sekciji sodeluje okrog 20 članov. Njihovo delo je izjemno, kar dokazujejo doseženi rezultati.

Na tekmah SKI-O, to je orientacija na tekaških smučeh, na Pokljuki je bila državna tekma, na kateri je Sara Štraus dosegla 1. mesto, Lara Bratina je bila druga, Jan Marc pa tretji.

Na smučišče na Cerkno se je na orientacijski tek za OŠ in SŠ odpeljalo kar 18 učencev iz OŠ Dobravlje.

V kategoriji učencev 6. In 7. razreda je bil Urban Krkoč srebrn; med starejšimi fanti je bil Jan Marc tretji.

Zelo bogato je bilo tudi poročilo mladinskega odseka, to je dveh planinskih krožkov na OŠ Šturje in na Podružnični šoli v Lokavcu.

Učenci so obiskali Vremščico, Mali Golak, Ostri vrh nad Planino. V posebnem spominu je učencem ostal nočni pohod z lučkami v Vipavski Križ. Navdušeni so bili nad lepim sprejemom domačinov, ki so ga doživeli.

Planinci, vodniki, so sodelovali še pri nekaterih pohodih, ki so jih organizirale šole za vse učence. Planinsko srečanje ajdovskih planincev je bilo dobro pripravljeno, vodeno in bogato. Za to se moramo zahvaliti nekaterim posameznikom, ki so ponudili svoje roke v pomoč. Posebna zahvala velja Mlinotestu, nikoli nas ne pusti praznih rok. Gotovo bo delo ajdovskih planincev tudi v prihodnje dobro, zanimivo in bogato.

Poročilo naj izzveni kot zahvala vsem, ki pomagajo Planinskemu društvu Ajdovščina in ki s simpatijami spremljajo delo in prizadevanja njegovih članov.

Prav tako naj izzveni kot obveza, da je potrebno še marsikaj popraviti, spremeniti in izboljšati.                                                                                                                   

Irena Šinkovec

 

Oglejte si tudi