Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Ajdovski planinci po Goriškem Krasu

V nedeljskem jutru, 21. februarja 2016, je z avtobusne postaje v Ajdovščini odpeljal avtobus ajdovske planince na pohod po Goriškem Krasu (Italija). Jutro je naznanjalo, da nas bo spremljalo lepo vreme.

Peljali smo se do Gaberij pri Sovodnjah v Italiji, kjer je bil start pohoda. Tu nas je pričakalo še nekaj planincev iz Nove Gorice in iz zamejstva. Povzpeli smo se mimo kraške jame v vasici Vrh, nadaljevali na Debelo Grižo (Monte San Michele (275 m). Med I. svetovno vojno je bila tu ena ključnih točk za obrambo Gorice, danes pa je spominski muzej, obnovljene ostaline I. svetovne vojne in obsežen sistem kavern in zaklonišč, ki jih je zgradila avstro-ogrska vojska. Po njih nas je s kratko predstavitvijo popeljal prijazni vodnik Gabriel.

Pot smo nadaljevali po kraškem svetu, skozi vasice in mimo zavetišča Casa Cadore, ki so ga med I. svetovno vojno postavile italijanske čete in ga poimenovali po generalu Luigiu Cadori, ki je bil leta 1914 na tem območju. Od tu je bil lep razgled na presihajoči Doberdobsko in Prelosno jezero, ki sta bili prav v tem času, to je po deževju, polni vode. Ti jezeri sta tudi edini presihajoči jezeri v Italiji. Vse območje, ki meri 726 ha, sodi pod naravni rezervat.

Pot smo nadaljevali mimo nekdanjega kamnoloma, in sicer do sprejemnega centra Gradina, ki se nahaja na razgledni točki nad Doberdobskim jezerom. V sprejemnem centru Gradina smosi ogledali še  naravno-zgodovinski muzej in pokramljali ob topli malici.

Za pot, ki poteka pretežno po kraškem svetu, z rahlimi vzponi in spusti, smo potrebovali  pet ur zmerne hoje. Pohod sta vodila vodnika PZS Mirko in Bogdan. Z nami je bil tudi zamejski planinski prijatelj Bernard, ki nam je pohod priporočal in nam med potjo podal veliko zgodovinskih in drugih zanimivosti, ki so zaznamovale te kraje.

Od Gradine smo se z avtobusom odpeljali skozi Doberdob do Sredipolja (Redipuglia),  si ogledali grobišče iz I. svetovne vojne, kjer je pokopanih preko sto tisoč italijanskih vojakov, padlih v okoliških krajih.

Domov smo se vrnili v poznih popoldanskih urah, bogatejši za številna lepa doživetja.

M.S.

Oglejte si tudi