Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Afriške avanture z Branetom Jazbarjem

V okviru izobraževalnega programa smo člani DU Vipava v začetku novembra delili čudovito izkušnjo z g. Branetom Jazbarjem - popotnikom po črnem kontinentu oziroma kot jo sam imenuje : Afriške avanture. Skoraj enourni film s prečudovito naravo nam je nazorno prikazal pot skupine katere član je bil tudi sam. G. Jazbar je poleg tega, da je likovni pedagog tudi slikar, fotograf, ustvarjalec, športnik, planinec, skratka človek z veliko duše. Narava ga bogati, zato tudi ideje za svoje ustvarjanje, črpa iz nje.Odlična tematika za popestritev ur geografije na osnovnih in srednjih šolah.

Tako se je odločil da obišče tudi Afriko. Prvi postanek je bil Nairobi v Keniji. Cilj njegove skupine pohodnikov je bil najprej Mount Kenya, tretji najvišji vrh v Keniji, visok skoraj 5.000 m. Za ta podvig so potrebovali pet dni z džipom in peš. Lepote, ki jih kažejo vrhovi se utisnejo v spomin vsakemu popotniku in kot navaja v svojem potopisu: »Spremljalo nas je čudovito rastje in cvetje, oko mimo grede srkne lepoto, saj ne more naprej. Kot čebela se napaseš in si zaželiš, da bi ti bilo dano dojeti in opazovati to krasoto, ki kljubuje težkim vremenskim pogojem.«

Na višini 4200 m so prispeli do čudovitega naravnega jezera. Tu so bile noči mokre in mrzle, saj je v višjih legah snežilo. Nadaljevali so pot skozi močvirje, savano in visokgorje, kjer jih je pričakal sneg. G. Jazbar je med prvimi petimi osvojil vrh, kjer so razvili slov. zastavo in zapeli Zdravljico.

Po osvojenem vršacu so se vrnili v Nairobi od koder so se naslednji dan odpravili v Tanzanijo. Tu je bil njihov cilj Kilimandžaro – Vrh svobode – visok 5.895 m – najvišji vrh Afrike. Za osvojitev tega velikana so potrebovali teden dni. Vrh se je bleščal v siju lune pri -20 C v zgodnjih jutranjih urah. Film te občutke nazorno prikazuje. Vsi, ki so vrh Uhuru Peak osvojili so prejeli posebne certihikate. Po obeh vzponih je sledil safari. Film in fotografije prikazujejo čudovito naravo in živalski svet. V naravnem parku so občudovali 15 m drevesa – po naše opičji kruhovec, nenavadna kolibrijeva gnezda, svinje bradavičarke, žirafe masai visoke od 4,5 – 5 m.

Obiskali so tudi krater davno ugaslega ognjenika. Tu so našli ostanke človeškega življa izpred 3.600.000 let pr. n.št. Masajska vas z lepimi ženskami, ki jim žal služijo bolj kot delovna sila in za rojevanju otrok. Masaji so v svetu prepoznavni po rdečih ogrinjalih. So izključno živinorejci. Glede na to, da se veliko selijo niso bili nikoli poljedeljci.

Živijo od pulaka, goveje krvi in mesa. Govedo pomeni v masajski kulturi hrano in moč. Narava jih je obdarila z raznolikim živalskim svetom od gnujev, bivolov, slonov, antilop, žiraf, gazel, zeber. Veliko je tudi raznih ptic.

V parku Lake Manyara so lahko občudovali opice, ptice, termite in povodne konje.

Pet velikih, kot jih v Tanzanijskem nacionalnem parku imenujejo pa so: lev, slon, nosorog, bivol in leopard.

Tritedenjsko potovanje v čisto drugačnem svetu kot smo ga vajeni doma se je izteklo. Skupina se je vrnila v domovino z izpolnjeno dušo, polna lepih spominov in nenazadnje novih prijateljstev.

G. Braneta Jazbarja krasi poleg nesebičnega deljenja utisov iz potovanj z nami tudi občutek za sprejemanje lepega, kar se kaže tako pri njegovih fotografijah kot v grafikah s to tematiko.

Zahvaljujemo se mu za čas, ki nam ga je namenil.

 

Mirjam Graovac

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi