Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

22. zimski pohod na Čaven

Po milem decembru sta Vipavsko dolino in Goro v ledeni objem uklenila burja in mraz in nam pričarala pravo zimo. In že se ajdovski planinci oziramo proti Čavnu. 8. februarja 2017,bo ajdovsko planinsko društvo organiziralo 22. zimski pohod na Čaven. Točneje h koči Antona Bavčerja (1242 m).

Koča stoji na jasi med Velikim Modrasovcem na severu in Malo goro na jugu, ki spadata v južno obrobje Trnovskega gozda s skupnim imenom Čaven. Začetki koče segajo v leto 1908. Prvo planinsko zavetišče je v najemni sobi gozdarske koče uredila ajdovsko-vipavska podružnica Slovenskega planinskega društva. Po drugi svetovni vojni so ajdovski planinci uredili med vojno uničeno planinsko zavetišče in ga odprli leta 1947. Poimenovali so ga po Antonu Bavčerju (1905-1944), ajdovskemu rojaku in znanemu planincu. Med vojno so ga kot talca ustrelili v Trstu.

Planinsko društvo Ajdovščina je leta 1963 gozdarsko kočo odkupilo in jo opremilo kot planinsko zavetišče. V letih 1978 in 1979 so zgradili prizidek in obnovili vse prostore; zavetišče so preimenovali v kočo, ki pa bi bila znova potrebna prenove.

Sledimo torej koraku naših prednikov in se v njihov spomin in naše  veselje udeležimo pohoda. Prihajamo lahko iz vseh smeri: s Predmeje, iz Lokavca, Stomaža , Kamenj, Vrtovina, iz Gojač in celo s Trnovega;  Čaven nas pričakuje. Obleka in oprema naj bosta primerna vremenu in razmeram na poti. Srečno in dobrodošli  na Čavnu.

mg

Oglejte si tudi