Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

20. zimski pohod na Čaven

Planinsko društvo Ajdovščina je na kulturni praznik, 8. februarja 2015, organiziralo že 20. zimski pohod na Čaven. Pohodniki so, tako kot vedno, prihajali iz več smeri: s Predmeje, po Srednječavenski, od Stomaža,iz Kamenj …

Na letošnjem pohodu je bila pot na Čaven za marsikaterega pohodnika zahtevna, saj je zima dobro poskrbela za sneg. Za lažje premagovanje poti so poskrbeli vztrajni planinci, ki so na večini poti že prejšnji dan naredili gaz. Premagati je bilo potrebno tudi večmetrske zamete. Sipek sneg pa pohodnikom ni bil najbolj prijazen, saj se je vztrajno izmikal pod gojzarji.

Zima, ki je še pred dnevi kazala svojo moč, se je v nedeljo pokazala v vsej svoji lepoti, obsijana s soncem, ki je prav prijetno grelo in na Čaven privabilo 250 pohodnikov iz širše Slovenije in iz zamejstva. Starejši planinci vedo povedati, da je bilo od vseh 20-ih pohodovle par takih, da so bili res 'tapravi', zimski. Nekaj nevšečnosti je sneg povzročil jeklenim konjičkom, za katere je na izhodiščih primanjkovalo prostora.

Pohodnike je pred kočo na Čavnu pozdravil predsednik Planinskega društva Ajdovščina Bogdan Kodele. Počaščeni smo bili, da se nam je na Čavnu pridružil ajdovski župan Tadej Beočanin in pohodnike nagovoril s spodbudnimi besedami za nadaljnje delo. Za varnost pohodnikov so skrbeli člani Gorske reševalne službe, Skupine Ajdovščina.

Med pohodniki so bili tudi taki, ki so se udeležili prav vseh dvajset pohodov, zato so prejeli pisno priznanje in medaljo. To so: Srečko Vidmar, Ludvik Bratina, Venčko Pestelj, Vladimir Lemut, Sergej Černigoj in Aleš Kovač. Medalje so prejeli tudi pohodniki za 5., 10. in 15. zimski pohod na Čaven. Se vidimo na naslednjem pohodu, na poletnem in na zimskem. Čaven nas bo vedno vesel.

Marjana S.

Oglejte si tudi