Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Z Nanosa na Triglav - že dvanajsti pohod

Vztrajnost je marljivost in marljivost je moč homogene, predvsem pa domoljubne skupine, ki jo že dobro desetletje s skupnimi močmi gradimo pohodniki iz Nanosa na Triglav.
Ne glede na to, ali je pohod jubilejen ali ne, je vsak po svoje čudovit in ima svoj namen. Je zahteven in zelo naporen, vendar za domoljubne pripadnike nekaj svojevrstnega in posebnega! Letošnji, že dvanajsti pohod pod okriljem veteranskih organizacij območnih združenj VVS in ZZB NOB Ajdovščina – Vipava, smo opravili z odliko. Od 14 prijavljenih je pohod uspešno zaključilo 11 pohodnikov.

S tradicionalnim geslom 'Po poteh spomina in opomina vojn iz leta 1941-1945 in 1991' smo na pot krenili na nekoliko vetrovno, vendar jasno jutro, v ponedeljek, 4. julija, izpred obeležij vojn pri Vojkovi koči na Nanosu. Na pot nas je s slavnostnimi besedami pospremil predsednik ZZB NOB Ajdovščina – Vipava Božo Novak. 

Letošnji pohod smo poklonili spominu na tragično preminulega tovariša, pohodnika in izjemnega prijatelja. Vinko Kovač iz Lokavca je bil od vsega začetka aktivni udeleženec pohodov na Triglav in na našem pohodu logistični skrbnik - spremljevalec. Na vsakem koraku je v času pohoda budno skrbel, da nismo bili ne žejni in ne lačni. Skrbel je za moralo in nas spodbujal, ko nam je bilo najtežje. Mnogokrat sem prisluhnil in tudi sprejel njegove modre usmeritve in predloge. Vinku smo hvaležni za neizmerno pomoč in nesebičnost.

Pot nas je vodila preko Nanoške planote v Vipavsko dolino, od tod do Predmeje. Naslednji dan skozi Trnovski gozd, Čepovansko dolino do Tolminskih korit. Nadaljevali smo v Polog na izvir Tolminke, na Bogatin do koče. Od tu nas je pot vodila po Dolini Sedmerih jezer čez Hribarice na Dolič. V petek je sledil vzpon preko Triglavskih podov na vrh Triglava. Pri slednjih smo v gosti megli za nekaj časa celo zašli. Le dobrim gorniškim izkušnjam se gre zahvaliti, da smo se kmalu uspešno izvili iz meglene pasti! Na vrh naše domovine Triglav smo v prelepem in mrzlem vetrovnem jutru stopili v petek, 8. julija 2016, ob natanko 10:02.

Dan pred proslavo na Pokljuki se na Kredarici pohodniki združimo s tistimi iz Ankarana, Pokljuke, Radovljice, Cerja, Kuma, Predjamskega gradu, Maribora … Skozi leta druženj so se med nami spletle trdne prijateljske vezi. Proslavo na Kredarici smo v poznih popoldanskih urah zaključili z mimohodom zastavonoš ter druženjem v koči pozno v noč.

Zaključek pohoda pa smo zaokrožili med več tisočglavo množico pohodnikov in obiskovalcev zaključne prireditve na Pokljuki (Rudno Polje) v soboto, 9. julija 2016, ob 13 uri! Uspešno smo se veseli, vendar vidno utrujeni, s težkimi nogami vrnili v Vipavsko dolino istega dne zvečer.

Osrednjo proslavo na Pokljuki je bila posvečena 71-letnici zmage nad nacizmom in fašizmom, 31-letnici pohodov v spomin pristopa treh partizanskih patrulj leta 1944 na vrh Triglava ter seveda 25-ti obletnici samostojne Slovenije. Posebne pohvale s strani organizatorja je bil med mimohodom deležen naš najstarejši pohodnik iz vasi Kamnje pri Ajdovščini, tovariš Anton Kreševec (80). Slavnostna govornica na prireditvi je bila zamejka Luiga Negro, med znanimi gosti so bili še predsednik Zveze slovenskih častnikov general major Alojz Štajner, predsednik ZVVS Ladislav Lipič, nekdanji predsednik RS Milan Kučan … Dogodka sta se udeležila tudi dva preživela borca iz takratne patrulje Angelca Vidic – Vlasta in Bogomir Tavčar – Svarun (fotograf), ki je 20. oktobra leta 1944 s patruljo v zimskih razmerah dokončno osvojila vrh in izobesila slovensko zastavo na Aljaževem stolpu.

Posebno se zahvaljujem občinama Ajdovščina in Vipava, Slovenski vojski in organizacijskemu odboru Gorenjske, pa tudi vsem donatorjem, še posebej podjetju VIBEX s Predmeje ter ostalim, ki ste na kakršenkoli način pripomogli, da smo pohod lahko uspešno izvedli.

Seveda ne smem pozabiti naših pohodnikov spremljevalcev iz območnega združenja VVS Ajdovščina – Vipava (pod vodstvom Ivana Marca), ki na pot krenejo z Rudnega Polja proti Triglavu in se nam vsako leto pridružijo na Kredarici.

Valter Likar, vodja pohoda

            

            

Oglejte si tudi