Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Veliki Šmaren v Vrtovinu

Marijino vnebovzetje ('veliki šmaren', 'velika maša') je najstarejši Marijin praznik. V Jeruzalemu so že v 5. stoletju obhajali 15. avgusta spomin dneva, ko je Marija zaspala (Dormitio SS. Deiparae). Vnebovzetje blažene Device Marije pa izhaja iz 8. stoletja. Praznik je postal zelo priljubljen in so ga zato slovesno obhajali.
V Vrtovinu tudi praznujemo 15. avgusta -  največji Marijin praznik, ki ima korenine globoko v preteklosti. Sporočilo praznika je, da smo vsi namenjeni istemu cilju, verovati moramo v svet. Tu živimo, delamo, mislimo, pomagamo ljudem, ljubimo življenje in se trudimo, da bi bilo čimbolj človeško.

Po svečani sv. maši v cerkvi Marijinega vnebovzetja je bila procesija med vaškimi 'gasami', ki so bile okrašene z vejevjem. Pridne roke Vrtovink, predvsem starejšim gre to odlično od rok, so kot vsako leto tudi letos postavile in okrasile s cvetjem oltarje, pri katerih se ustavi procesija.

Zvečer je sledila veselica z narodnozabavnim ansamblom Erazem  s pevcem Boštjanom Pirjevec, ki prihaja ravno iz naše vasi  in kot pravijo sami, zabava jim je pisana na kožo, kar se je pokazalo z energijo polnem nastopu. Program je obsegal  kvalitetno narodnozabavno, slovensko in mednarodno glasbo iz celega sveta.  Pred odrom in pozno v noč, so se obiskovalci naplesali kot še nikoli, saj so Erazmovci ugodili želje vsem gostov.

Na ogled je bila razstava vrtovinskih ustvarjalcev. Martina Lozar že peto leto razstavlja slike, Tjaša Gerželj je kot skriti talent prišla letos prvič in korajžno predstavila svoje slike. Ročno izdelane voščilnice so delo Vanje Gerželj in Suzane Čermelj, ročno izdelano štikanje rišelje vzorca na prtih in prevekah za blazino pa je razstavila lva Brecelj. Karmen Majnik in Saša Čermelj so razstavile svoje kvačkane izdelke, za popestritev pa je Milojka Lozar razstavo okrasila s cvetjem iz papirja,  Simon Čermelj z umetnijami iz kamna, Neva Brešan s fotografijami in Rok Kandus s svojimi čebelicami.

Izjemno dobro, lepo in dišeče pecivo, ki so ga napekle gospodinje je bilo najprej razstavljeno, potem pa je razveselilo srečne dobitnike. Vsem, ki so hoteli  preizkusili srečo je bil na voljo srečelov.

Nasvidenje v Vrtovinu, kjer nikoli ne zmanjka dobre volje, dobre postrežbe in pristne domače kapljice, zato se oglasite pri nas - veseli vas bomo.

Nevenka G.

Oglejte si tudi