Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Svečana listina PZS Vladimirju Lemutu

V Dvorani prve slovenske vlade je bila v soboto, 6. decembra 2014, svečana podelitev najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za leto 2014. Prireditve so se udeležili predstavniki Planinske zveze Slovenije, dobitniki priznanj iz cele Slovenije, ajdovski župan Tadej Beočanin ter predstavniki različnih društev in organizacij.
Slavnostni govornik na prireditvi je bil Viki Grošelj, ki je namenil planincem naslednje besede: »Veliko nas je, ki smo vsak na svoj način svoja življenja posvetili goram in le te so nam našo predanost obilno poplačale. Lepo in prav pa je, da se s priznanji PZS spomnimo najbolj predanih med nami.«

Predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik pa je zapisal, da je podelitev najvišjih priznanj PZS zaslužnim članom tudi trenutek za premislek o prostovoljstvu, vrednoti, ki je temelj delovanja planinskih društev in celotne planinske organizacije vse od njene ustanovitve.

Župan Tadej Beočanin je v svojem pozdravnem govoru pohvalil idejo planinstva, odnos do narave in skrb zanjo, prostovoljno delo in koristno preživljanje prostega časa. Planinstvo je primerjal s taborniki, ki jim je dolgo pripadal.

Glasbeno so prireditev obogatili harmonikarji in kitaristi glasbene delavnice iz Ajdovščine. Oglasile so se violine dijakinj Srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine. Skupna pesem različnih instrumentov je segala poslušalcem do srca. Oboa, ki jo je igrala dijakinja srednje šole, je melodijo čudovito dopolnjevala. Peli in plesali so tudi učenci OŠ Šturje. Plesalci Folklorne skupine Most so s svojimi poskočnimi koraki polepšali planinski praznik v Ajdovščini. Oblečeni v primorske narodne noše so odplesali dva spleta primorskih plesov.

Uvod v praznovanje je bila planinska himna Oj, Triglav, moj dom. Zapeli so jo pevci okteta Castrum. Njihovi ubrani glasovi so bogatili kulturni program na odru in razpoloženje v avli dvorane, kjer je bila postavljena razstava o delovanju planinskih društev od Bovca do Ajdovščine. Posegla je tudi čez mejo, v Benečijo. Idejni vodja razstave je bil Gregor Rupnik, delo pa je vodil Žarko Rovšček. S svojimi prispevki so sodelovali predstavniki drugih planinskih društev. Otvoritev je bila v Planinskem muzeju v Mojstrani. Potem je potovala razstava na Cerkljansko, v Idrijo in v Novo Gorico. Zdaj je bil praznični trenutek, da je prišla v Ajdovščino. Prispevki, ki jih prinaša, poučujejo o razvoju in vlogi planinstva pri nas. Dokazujejo in bodrijo z vzgledi iz preteklosti. So spodbuda prihodnosti in zahvala preteklosti. Na prireditvi jo je predstavil in opisal avtor Žarko Rovšček.

V Ajdovščini so podelili tudi letošnje nagrade - svečane listine, spominske plakete in posebna priznanja PZS. Svečano listino PZS je za svoje bogato delo na področju planinstva je prejel tudi Vladimir Lemut, član Planinskega društva Ajdovščina.

V obrazložitvi je zapisano: »Vladimir Lemut je dolgoletni aktivni član društva. Zaupane so mu bile, in so mu še vedno, pomembne funkcije. Kot predsednik društva je v delo vložil veliko energije, kar se je čutilo v kraju in v širši okolici. Organiziral in vodil je mnoge akcije. Med najpomembnejšimi je bilo praznovanje 100-letnice društva. Vedno se je zavzemal, da ob različnih obletnicah in dogodkih svoje mesto najdeta tudi besedna umetnost in glasba. Ob tem jubileju društva je izšla tudi knjiga.

Posebno skrb je vedno namenjal varovanju narave in stanju koč na Čavnu in pod Golaki, ki sta, kot je rad poudarjal, domova ajdovskih planincev. Sodeloval je z vsemi društvi v občini in nikoli ni štel opravljenih prostovoljnih ur. Kot planinski vodnik je organiziral in vodil številne pohode v domače in tuje gore. Vesel je bil vsakega pohodnika, ki se mu je pridružil. Trudil se je prenesti svojo ljubezen do gora na mlajše, ki jih je obiskoval po šolah in jih spodbujal h koristnemu preživljanju prostega časa v naravi, v planinah. Sodeloval je z vodstvi šol in pomagal pri varni izpeljavi športnih dni. V veliko veselje so mu bili poletni tabori mladih planincev.

Vladimir Lemut je planinec z dušo in srcem. Ljubi naravo in gore, rad ima ljudi in to zna pokazati z besedami in dejanji.«

Prireditev je izzvenela s poskočno pesmijo, v vedrem razpoloženju in v pogovorih o lepih planinskih poteh. Celotno prireditev so povezovali študenti Soraja in Nina Tratnik ter Jan Špacapan.

Irena Šinkovec

Oglejte si tudi