Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Sprint orientacijska tekma prvič v Ajdovščini

Sprint orientacijske tekme v svetu niso novost, v Sloveniji pa se je to zgodilo letos prvič. Orientacijska zveza Slovenije je za take tekme izbrala pet slovenskih mest: Cerkno, Koper, Logatec, Tolmin in našo Ajdovščino.
Organizacijo tekme v Ajdovščini je zaupala Orientacijski sekciji PD Ajdovščina v sodelovanju z OŠ Dobravlje in OŠ Šturje. Za tako tekmo je potrebna orientacijska karta, ki jo je treba posebej izdelati. Tega zahtevnega dela se je lotil aktivni ajdovski gorski tekač in orientacist, gospod Ivo Kete, ki nam tudi sicer priskoči na pomoč, ko je za naše delo potrebna uporaba računalniških programov. Tega zahtevnega dela se je lotil s programom OCAD, pri delu pa mu je svetoval najbolj izkušen orientacijski kartograf Slovenije, gospod Daniel Lebar. Veliko ur je porabil, da je označeno na zemljevidu uskladil z resničnim stanjem v naravi. Vsako drevo, vogal, poseben objekt, ograja in klop mora biti označena na pravem mestu. Gospod Ivo je bil tudi glavni traser tekme, za kar smo bili po končani tekmi s strani udeležencev deležni mnogih pohval.

Na dan tekme, 31 januarja, se nam je v Vipavski dolini ponujala oblačna, malo meglena, vendar za zimski čas topla nedelja. Vremenska napoved je napovedovala dež, pogledi v nebo tudi, a je bil kljub temu dan prijazen do tekmovalcev. Stare ajdovske ulice, kjer je vladalo nedeljsko popoldansko zatišje, so preplavili udeleženci orientacijskega teka. Hiteli so z iskanjem kontrolnih točk in tudi domači tekmovalci so priznali, da še nikoli niso bili v teh skritih kotičkih in gasah našega mesta. Tekme se je udeležilo preko 170 tekmovalcev, od tega precej naših sosedov iz Italije. Na različno dolge proge so udeleženci startali  po starostnih kategorijah in ločeni po spolu. Tekma se je odvijala v 14-ih kategorijah, od najmlajših desetletnikov do najstarejših, kjer leta niso omejena, če ti zdravje služi.

Orientacijske tekme, ki jih organizirata orientacijska sekcija PD Ajdovščina in OŠ Dobravlje, imajo še eno posebnost, to je družinska kategorija. Ta tekma se običajno dogaja na terenu OŠ Dobravlje, letos pa smo jo izvedli v okviru sprint orientacijske tekme. Pomerilo se je okrog 15 družin, najuspešnejša med njimi je bila družina Krkoč iz Batuj, ki je tudi sicer ljubiteljica športov. In kako so se odrezali naši tekmovalci? V kategoriji Ž12 je tretje mesto osvojila šestošolka Mia Krušec, med fanti pa je na 4. mestu pristal Jani Bratož.

V kategoriji M16 je prvo mesto osvojil srednješolec Maks Rodman, bivši učenec OŠ Dobravlje, drugi pa je bil devetošolec Jan Marc.

Da smo tekmo lahko tako lepo izpeljali, gre zahvala občini Ajdovščina, ki nam je pomagala z denarnim prispevkom, OŠ Šturje, ki nam je brezplačno odstopila prostore stavbe, vodstvu OŠ Dobravlje in PD Ajdovščina ter sponzorjem promocijskega materiala in prehrambenih izdelkov. Hvala tudi staršem naših orientacistov, ki so s sladkimi grižljaji polepšali počutje udeležencev. Tu se je še posebej izkazala mama šestošolca Manuela Alberta Montesa, ki je pred zgradbo OŠ Šturje s peko palačink presenetila in razveselila prav vse tekmovalce in spremljevalce.

Načrti za naslednjo sprint tekmo so ta trenutek še v glavah organizatorjev. Gospod Ivo se bo spopadel z novim izzivom in se lotil izdelave orientacijske karte za Vipavski Križ. Če nam načrti uspejo, bo naša naslednja SSOT tekma na terenu tega pravkar obnovljenega srednjeveškega mesteca. To pomeni nov zalogaj za organizatorje in, prepričani smo, prav posebno doživetje za udeležence.

 

Marija Kovač

Oglejte si tudi